Sanda fohász

Ahány az ember, annyifélének tűnik a világ.

Az egyik  a múltba néz. Az Aranykort tartja mértéknek, oda vágyakozik vissza. Tudja, hogy a haladás irányába tett minden lépés voltaképpen  sodródás a mélybe, távolodás a valamirevaló  értékektől. A fejlődés romlást jelent és  zuhanást a rettegett homályba, a legalja pontba. Szerinte a  társadalmi  folyamatok teljes elembertelenedéshez, a  tökéletes sötétségbe vezetnek.

Fél.

Akkor is ha tudja, hogy a nagy  körív legalsó pontja után majd  magasba lendül az egész miskulancia – fél. És mint a ház hatodik emeletén megcsúszott ablakmosó munkás, görcsösen  kapaszkodik a múltba, a korhadt ablakkeretbe. Tudja, hogyne tudná, hogy az élet örök és ő is halhatatlan, hogy halálára élete következik, a sötétséget  beragyogja majd a fény és egyszer még fehér palástot ölt az eljövendő Aranykorban. Tudja, hogy az nagyszerű lesz, de csak lesz.

A jelennel azonban nem tud mit kezdeni.

A másik a jövőbe tekint. Nem néz hátra, ami volt az volt, ami megtörtént, azon már nincs mit igazítani. A jövő a fontos neki. Nagylelkűen megbocsát minden sérelmet és könnyedén felejti a jót is.  Spongyát rá! Előre! S mivel keveset tud a múltról, keveset sejt a jövőről is.  Bízik a haladásban, úgy tudja, hogy a fejlődés a rossztól a jó felé, a csúnyától a gyönyörűig, a rabságból a szabadulásba tart.

Nem fél.

Bízik önmagában. Akkora Én-je van,  hogy idővel már csak a sokaság nevében tud beszélni. Fejlett a szociális érzékenysége és oly mértékben szolidáris a nép gyermekeivel, hogy a szegénységük mellett osztozik a tudatlanságukban is. A korgó  gyomrok morajlásáról azt tartja, hogy az a nép hangja, tehát  Isten hangja. Hisz a gyorstalpaló nyelvtanfolyamokban és a nagycsoportos, intenzív üdvözülésben. Biztos benne, hogy kellően rafinált szupertechnikával akár egy óriás Disneyland, a Mennyország is berendezhető a Földön. Csak idő, pénz és elszánás kell hozzá. Hamarosan ezt a projektet  is megvalósítjuk, és az csodás lesz! – mondja. A jelennel azonban ő sem boldogul. Amiként én sem. Uram! Adj segítséget, hogy mielőtt döntenék a magam  világképe felől a többi 5.999.999.998 földi ember véleményét is megismerhessem. Talán szolgálnak valami ötlettel a jelent illetően. Te csak erőt és időt adj hozzá, mérhetetlen kíváncsiságom a többit elintézi majd.  S ha  már szóba került, hirtelen eszembe ötlött:  mi a Te Álláspontod mindezekről, Uram? A volt, a lesz dolgokról de legfőképpen arról, ami van? Azt mondod: a Te kinyilatkoztatásaiddal többre jutnék, mint a milliárdnyi emberi véleménnyel? Mégsem Téged kérdez sem az Ipsos sem a Gallup.  Talán nem is tudnak Rólad. Hogyan lehet ez?

Reklámok
Sanda fohász

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s