A megbocsátás gyógyító ereje

Megbocsátó szép üzenet

A kis szemtanú címmel vagy húsz éve vetítették a mozikban az amish környezetben  játszódó filmet.  Mint a 18. században megrekedt faluközösséget mutatták be az amishok szektáját. Lovakat, szekereket használnak még ma is, házaik  jóformán minden kényelmet nélkülöznek, legalábbis a XX. Századi kényelmi berendezéseket biztosan nem építették beléjük. Nem tudtam eldönteni, hogy mennyi a filmben a hollywood és mennyi az igazság, de   A film főszerepét Harrison Ford játszotta és az ő személye rokonszenvessé tette az amishokat is. Róluk találtam a neten a következő, 2006-ban megtörtént esetet, aminek lélekemelő „üzenete” van:

„Pennsylvania gyönyörű dombjain a keresztény emberek egy elkötelezett csoportja egyszerű életet él autók, elektromosság és modern gépek nélkül. Keményen dolgoznak, és csendes, békés életet élnek a világtól elkülönülve. Élelmük javarészt a saját farmjaikról származik. A nők varrják, kötik és szövik a ruháikat, amelyek szolidak és egyszerűek. Ők azok, akiket ámisokként ismernek.

Egy 32 éves tejszállító sofőr családjával az ő Nickel Mines közösségükben élt. Nem volt ámis, de fuvarozó útja során sok ámis tejgazdaságban megfordult, és a csendes tejesemberként vált ismertté közöttük. Tavaly októberben (2006) váratlanul elveszítette minden józan ítélőképességét és önuralmát. Meggyötört elméjében Istent hibáztatta első gyermeke haláláért és néhány bizonytalan emlék miatt. Minden provokáció nélkül beviharzott az ámis iskolába, elengedte a fiúkat és a felnőtteket, és megkötözte a tíz lányt. Lelőtte a lányokat, akik közül öt meghalt, a másik öt pedig megsebesült. Azután a saját életét is kioltotta.

Ez a megdöbbentő erőszak hatalmas gyötrelmet okozott az ámisok között, haragot viszont nem. Fájdalom volt, gyűlölet viszont nem. Azonnal megbocsátottak. Elkezdték együttesen felkarolni a tejesember szenvedő családját. Miközben a tejesember családja a lövöldözést követő napon összegyűlt az otthonában, egy ámis szomszéd jött át, karjait a halott fegyveres édesapja köré fonta, és ezt mondta: „Meg fogunk nektek bocsátani.” Az ámis vezetők meglátogatták a tejesember feleségét és gyermekeit, hogy részvétüket, megbocsátásukat, segítségüket és a szeretetüket nyilvánítsák ki. A tejesember temetésén a gyászolók fele ámis volt. Majd az ámisok meghívták a tejesember családját, hogy vegyenek részt a meggyilkolt kislányok temetési szertartásán. Az ámisokon különös békesség vett erőt, mivel hitük megtartotta őket ebben a válsághelyzetben.

Egy helyi lakos nagyon ékesszólóan így összegezte ennek a tragédiának az utóhatását: „Mindannyian ugyanazt a nyelvet beszéltük, és nem csak az angolt, hanem a gondoskodás nyelvét, a közösség nyelvét [és] a szolgálat nyelvét. És igen, a megbocsátás nyelvét.”  Az Úrnak a hegyi beszédben található tanításaiba vetett teljes hitük bámulatos kiáradása volt ez. „Jót tegyetek azokkal, akik titeket gyűlölnek, és imádkozzatok azokért, akik háborgatnak titeket.”

Az öt kislány életét kioltó tejesember családja a következő nyilatkozatot tette a nyilvánosság felé:

„Az ámis barátainknak, szomszédainknak és a helyi közösségnek:

Családunk szeretné, ha mindannyian tudnák, hogy eláraszt bennünket mindaz a megbocsátás, kegyelem és irgalom, amelyet irántunk kimutattak. A családunk iránt érzett szeretetük segített nekünk megkapni azt a gyógyulást, amelyre oly kétségbeesetten szükségünk volt. Az imák, a virágok, a képeslapok és az ajándékok, amelyeket adtak, olyannyira megérintették szívünket, hogy azt szavakkal ki sem tudjuk fejezni. Részvétük a családunkon, a közösségünkön túlmutat, és megváltoztatja a világunkat, és ezért őszinte köszönetet mondunk Önöknek.

Szeretnénk, ha tudnák, hogy szívünk megszakadt mindannak során, ami történt. Bánat tölt el minket mindegyik ámis szomszédunk miatt, akiket szerettünk, és továbbra is szeretni fogunk. Tudjuk, hogy sok kemény nap áll még azon családok előtt, akik elveszítették a szeretteiket, úgyhogy továbbra is reményünket és bizalmunkat helyezzük minden vigasz Istenébe, míg mindannyian arra törekszünk, hogy újjáépítsük az életünket”

Miután hallottak erről a tragédiáról, sok ember küldött pénzt az ámisoknak, hogy ki tudják fizetni az öt életben maradt kislány kezelését, valamint az elhunytak temetési költségét. Tanítványságuk további bizonyítékaként az ámisok úgy döntöttek, hogy a pénz egy részét megosztják a tejesember özvegyével és három gyermekével, hiszen ők is áldozatai voltak e szörnyűséges tragédiának.”

Hát, ez is Amerika.

Reklámok
A megbocsátás gyógyító ereje

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s