A gabonamunkások

avagy
a bizniszek biznisze

Az üzletek államosításával kezdődött az 1919-es   proletárdiktatúra. A boltokat március végén árukészletükkel együtt elkobozták tulajdonosaiktól és a proletáriátus tulajdonává nyilvánították. Aztán néhány nap múlva jött a következő intézkedés: 

……Április 10-én megkezdődött „az üzletek olcsó kiárusítása”. Természetesen csak szakszervezeti tag vásárolhatott, s aki csak tehette, belépett  valamely szakszervezetbe. A gabonakereskedők és ügynökök átalakultak „gabonamunkásokká”, csakhogy szakszervezetet alakíthassanak. A proletárdiktatúrának azt az alapelvét, hogy „minden a miénk”, úgy valósították meg, hogy – mint hivatalosan közzétették – „a tanácskormány átadja a proletárságnak az üzletek árúkészleteit a régi áraknak egy töredékéért……

(Dr. Szabó L. A bolsevizmus Magyarországon)

Ez az intézkedés roppant népszerűséget hozott a proletárhatalomnak  – a „gabonamunkások” és a velük egyívású proletárok körében. Történelmi fordulatnak minősítették  és megpróbálták a dermedten figyelő társadalmat az ujjongásra és ünneplésre rábírni.

Az emberek azonban a történelem urához fohászkodtak és Isten augusztus elején fordított a történelem kerekén. A proletárdiktatúra összeomlott.

A gabonamunkások szakszervezete pedig mindmáig él és virul. Akit ez nyugtalanítana, annak javasolhatjuk, hogy imádkozzék és fohászkodjék.  És legyen türelemmel augusztusig.

Reklámok
A gabonamunkások

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s