Máriabesnyő legendája

Péntek este előadást hallgattam meg a rádión Máriabesnyőről és a legendájáról, annyira tetszett, hogy összefoglalom a tartalmát:

A hatalmas birtokairól és a gödöllői kastélyról nevezetes gróf háromszor nősült. Első feleségét hét év után vesztette el. Második felesége is megbetegedett és a hetedik esztendőben ő is meghalt. Harmadik felesége a házasság hetedik évét töltötte, amikor súlyos  kór lepte meg.  Grassalkovich gróf mélyen  megrendülve Szűz Máriához fohászkodott. Megfogadta, hogy ha felesége meggyógyul, akkor Mária tiszteletére templomot épít.

Az asszony meggyógyult, de a gróf késlekedett az építkezéssel. Amikor rákérdeztek, akkor azzal mentegette magát, hogy még nem talált megfelelő helyet az építendő fogadalmi templomnak.

Ezután történt, hogy feleségével Gödöllő  felé  kocsiztak a koraesti  országúton, amikor Besnyő határában rettenetes vihar érte utól őket. A lovak megriadtak a villámlástól és mennydörgéstől. A hintót elragadták és a rémült utasokkal együtt az erdő sűrűjébe vonszolták. A kétségbeesett pillanatokban mindketten újra az égiekhez fohászkodtak és hamarosan épségben kászálódtak ki a hintó roncsai közül. Ekkor látták az esti derengésben,   hogy a lovak egy épület romjaihoz  hozták őket. A török időkben elpusztult premontrei  kolostor és templom  maradványai rejtőztek ott már századok óta. Grassalkovich azonnal felfogta, mit jelent ez és nem sokkal később itt építette fel a fogadalmi templomát, ami idővel búcsújáróhellyé lett. Az építkezés során a templomrom oltárának helyén ásva bukkantak arra az apró, arasznyi Szűzanya szoborra, amely maga is számos legendát hordoz és Máriabesnyő kegyszobra és jelképe lett s amelyiknek másolatát magam is őrzöm otthonunkban.  Máriabesnyőn  , szeptember nyolcadikán, Kisboldogasszony születésnapján van a búcsú.

Reklámok
Máriabesnyő legendája

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s