Szabadulás a „Felszabadulás”-tól

Történt pedig, hogy egy sebesen hajtó részeg ír autós gyerekeket gázolt halálra Leányfalu kellős közepén  . A felelősségrevonás elől aztán visszament írországba és azóta  bántatlanul és büntetlenül tölti a szabad idejét. Kiadatása iránti kérelmünk mindmáig teljesítetlen.

Eddig a valóság, de folytassuk  képzeletben. Mégpedig  úgy, ahogyan a korábbi történelmi példák alapján az ír autós minden további nélkül viselkedhetne. Azon az alapon, hogy ő az úri ír, mi pedig  póri magyarok vagyunk:

Víziónk szerint arra kényszerítik a halott gyerekek nagyanyját, aki az eset szemtanúja volt valamint  az ikrek szüleit és a testvéreket, hogy fizessék ki az autóban keletkezett kárt.  Fizessenek további kártérítést a balesetet okozónak a késedelemért is, amit a halálos balesettel kapcsolatos teendők idéztek elő. Késve érkezett ugyanis Budapestre az üzleti tárgyalására, ez veszteséget okozott neki.  továbbá kérjenek bocsánatot a halott gyerekek helyett is azért a lelki megpróbáltatásért, amiben az autósnak része volt a magyar országúton. Fejezzék ki sajnálatukat a részeg autós rokonsága felé is.  Megnevezhetetlen uniós jogszabály alapján

Megtiltják az ikrek temetőben, egyházi rítussal történő temetését és mindenfajta gyász kinyilvánítását. Irritálónak, tehát Nemkívánatosnak tekintik a gyászt jelző viseletet, a fekete ruhát vagy a gyásszalagot a kabáthajtókán. Kötelezik a családot arra is, hogy a baleset évfordulóin évente a közeli Határ-csárdában táncmulatsággal ünnepeljék meg azt, hogy az ír autós ép bőrrel úszta meg a balesetet, noha az elvetemült kölykök komolyan veszélyeztették az ő  testi épségét és az autóban komoly károkat okoztak. Kötelezik a családot arra is, hogy az ír autósnak és leszármazottainak un. Örökjáradékot fizessen a baleset következményeinek  enyhítésére és annak emlékére.

Képtelenség? Beteg fantázia?

Lehetséges. De ki ne emlékezne arra, hogy Magyarországon negyvenöt éven keresztül minden esztendőben megünnepeltették velünk április 4-ét, az ország elpusztítása beteljesedésének évfordulóját. Háromszázezer gyereklány és  asszony megerőszakolását, hétszázötvenezer ember orosz koncentrációs táborokba hurcolását

Saját halottainkat pedig tilos volt meggyászolni. Aki mégis megtette, azt keményen megbüntették. Virágot vitettek velünk a városközpontokba, a falvaink főterére elhelyezett díszes síremlékekre, amikben halott ellenségeink nyugodtak  és követelték, hogy őket sirassuk, ne a mieinket.

Sokszor nem is sikertelenül. Hiszen embereink belezavarodtak a tébolyult ötletekbe.

De hát mindenekelőtt leszögezendő:

Nem várható attól az embertől mások gyászának méltánylása, akinek saját halottja elsiratását is megtiltották. Akit saját halottjának elsiratásától nem csak  eltiltanak, de a gyásza helyett ünnepelni kényszerítenek, az nem fogja ellenfelének a gyászát őszintén elismerni vagy méltányolni.

Éppen ellenkezőleg.

Az a dúlásés gyötrelem, deportálás és értelmetlen emberveszteség, amiben a magyaroknak volt részük   az elmúlt évtizedekben, azt a magyarok mindenekelőtt meggyászolni akarták volna. Ehelyett évtizedekig lelkesen, elfúló hangon, örömittasan „felszabadulásként” kellett ünnepelniük. Nyereségként vivátozni  a roppant veszteséget!

Ami kárt  ez a tudathasadásos  gyászos felszabadulás okozott a magyaroknak, azt lehetetlen felmérni. Csakis Lelki elnyomorodást, érzelmi és szellemi torzulást, gerincfelrdülést, tudatzavart és öngyilkos őrületet hozhat, ha valaki anyja megerőszakolását, testvére legyilkolását, javai elkobzását és önmaga rabságba taszíttatását mennyei jótéteményként kényszerül megünnepelni. Negyvennégyszer egymásutánban. Évről évre homályosodó tudattal, kényszerű vigyorral az arcon, gazembereket hősnek felmutatva és a hősöket gazemberekként felakasztva.   Egy olyan országban, ahol a cárgyilkos különítményes vöröskatona, OGPU besúgó Nagy Imre a hős forradalmár a hazáját eláruló és a  minket támadó hadseregbe dezertált Maléter Pállal egy piedesztálon. És ugyanezen hősi pózba dermedten látjuk a véreskezű, ám rehabilitált  Rajk László belügyminisztert és a még véresebb kezű és ugyancsak rehabilitált Pálffy György katonapolitikai osztályvezetőt. A Nagy Imre per és a Rajk per  szereplőit, amiknek bírói, vádlói és halálraitéltjei is egyaránt gazemberek voltak. Nem a mi hőseink, de még a mi gazembereink sem voltak ők. De makacsul sirattatják velünk őket is.

Észveszejtő!

És miközben a maguk tragédiáját, a maguk halottait büntetés terhe mellett elsiratniuk nem volt szabad a magyaroknak, siratni voltak köteles az úgynevezett  holocaust áldozatait és az ellenség veszteségeit. Hamis öröm és hamis gyász állt szemben a valóságos történtekkel, amely történetekről legjobb volt semmit sem tudni. Önmaguk ellenségeként kellett viselkedniük és ezt a szerepet olyan jól sikerült eljátszaniuk, hogy minden eddiginél nagyobb haladást értek el önmaguk megsemmisítésében.

Hogy a szüntelen gyász és bosszúvágy mit hozott ki a magyarországi zsidó közösségből az ő un. égőáldozatuk nyomán, az lassan  körvonalazódik számunkra. A hetedik évtizedet töltik csillapítatllan gyászban és ell nem múló fájdalmuknál csaka bosszúvágyuk nagyobb. Habár ők végig szabadon gyászolhattak és ha belső békét mégsem nyertek, akkorez intő jel számunkra. Hogy belőlünk mit hozott ki a sérelem, miféle görcsökbe merevedett  a gyászolhatatlan gyász közepette a lelkünk, azt elgondolni is rémisztő.

Ilyenkor  egyszerre lélekmentő és életmentő tett megbocsátani az ellenünk elkövetett összes bűnöket. Még akkor is, ha bocsánatot kérni  egyetlen bűnösnek sem jutott eszébe eddig.

Csak a megbocsátás segíthet túlélni a keserű dühöt, az öngyilkos tépelődést, ami fojtogat bennünket a háború óta. A megbocsátás gyógyító ereje érvényesülhet ebben is, most is.

Ez valódi felszabadulást hozhat.

Az ír úrvezető története mindezekhez képest őszilégyzümmögés. Nyilván neki is meg kell bocsátanunk. De a megbocsátás nem mentesítheti őt sem a büntetés letöltésétől.

Reklámok
Szabadulás a „Felszabadulás”-tól

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s