Henry Bergson polkorrektesített végrendelete

…”Meggondolásaim egyre inkább a katolicizmushoz vezettek; benne látom a judaizmus kiteljesedését. Katolikus hitre tértem volna, ha nem látom, hogy évek óta (sajnos nagyrészt olyan zsidók miatt, akiknek semmiféle erkölcsi érzékük nincs), szörnyű antiszemita hullám készül, amely végig fogja pusztítani a világot.

Azok között akartam hát maradni, akiket holnap már üldözni fognak. De remélem, – ha ezt Párizs bíboros érseke is megengedi -, hogy temetésemre eljön egy katolikus pap halotti imádságokat mondani értem. Ha ezt az engedélyt nem adnák meg, akkor kérem, hogy forduljanak egy rabbihoz, nem hallgatva el sem előtte, sem senki más előtt, hogy erkölcsileg-lelkileg a katolicizmushoz tartozom, s azt is mondják meg neki, hogy előzőleg azt kívántam, legyen jelen ravatalomnál egy katolikus pap.”

A katolikus pap ott volt.

(Depositum hitvédelmi honlapról)

Bergson végrendeletét idézi a Távlatok c. jezsuita folyóirat egyik tanulmánya is. Mégpedig a következőképpen:

„Elmélkedéseim egyre inkább a katolicizmus közelébe vezettek, amelyben a judaizmus beteljesedését látom. Megkeresztelkednék, ha nem látnám évek óta az antiszemitizmus rettentő hullámát (…), amely elönteni készül az egész világot. De remélem, hogy – ha ezt Párizs érseke engedélyezi – egy katolikus pap mond imát temetésemkor.”

A katolikus pap jelenlétét a filozófus temetésén nem tartja említésre méltónak a Távlatok szerzője, noha  a Depositum idézetéből tudjuk, Párizs érseke engedélyezte és a katolikus pap bizony ott volt Bergson 1941-es temetésén, a német megszállás kellős közepén.

Azt a mondatot is kihagyta a szerző a végrendeletből,  amiben a filozófus a következő, zárójelbe tett megjegyzéssel utal az antiszemitizmus fellángolására: „…sajnos nagyrészt olyan zsidók miatt, akiknek semmiféle erkölcsi érzékük nincs”.

Ismerjük el, ez a bergsoni ítélet ma már nem polkorrekt. Eltávolítása a végrendeletből tehát bizonyos szempontból több mind indokolt.
Meg aztán a szövegcsonkítás finomítja is a képet, amolyan lágyító előtétként szolgál.

Csak remélhetjük, hogy a bergson-végrendelethez hasonló korrekciók ritkák és csupán lényegtelen részleteket módosítanak a Távlatok egyéb írásaiban. Henry Bergson 1937-ben írt végrendeletében az a bizonyos, zárójelbe tett félmondatos megállapítás  azonban   nem lényegtelen.  Segíthetne megérteni a XX. Század európai történetét, amivel szemben mindmáig teljes értetlenséggel állunk. Nem utolsó sorban az ilyesféle polkorrekt elhallgatások miatt is.

Reklámok
Henry Bergson polkorrektesített végrendelete

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s