Mi minden lehetnénk

„Az ember csak azt a gondolatot érti meg, amelyet magától is kigondolt volna.”

Mondja ezt Henry Bergson. És alighanem igaza van.

Amikor szembekerülünk egy érthetetlen gondolatmenettel, előbb magunk képességeiben kezdünk kételkedni. Azután, miután társaink is értetlenül állanak a gondolat előtt, feladjuk a töprengést. Ezt a gondolatot megette a fene.

Ez a meddő iránya a gondolatnak.

De ennek ellenkezője is előfordul. Többször-kevesebbszer  mindenki átélt olyanfelismerést, hogy „Nocsak! ez nekem miért is nem jutott eszembe, pedig milyen magától értetődő!” Pontosabb lenne, ha azt mondaná, hogy lám, milyen „magamtól értetődő”, de nem mondja, mert  hiszen a gondolat nem tőle származik.  Viszont örömmel tölti el, hogy származhatna akár tőle is.

Ez a bergsoni gondolat termékeny iránya.

„És minden ember csak azt fogja meg, amivé önmaga is át tud változni.”

Folytatja a filozófus egy mondattal később és egy lépcsőfokkal magasabban.

Ami gondolat már keményebb odafigyelést igényel. E gondolat alapján ugyanis akár szentek is lehetnénk, hiszen szentjeink fényessége, személye, felemelkedése szinte mindegyikünket vágyakozással tölt el sorsuk megélése iránt és szeretnénk őket követni, hozzájuk hasonulni, Istenközelségüket, misztikus élményeiket  átélni, lényüket megfogni, megragadni.  Mi tagadás, hívők és hitetlenek egyaránt: Szeretnénk szentek lenni. Vagy valami ahhoz hasonlók. Szegény III. Richárd csak elkeseredett tehetetlenségében mondja, hogy mától kezdve gazember leszek! Egészen odáig szent szeretett volna lenni, csak az ő módszereivel ez megvalósíthatatlan volt. Ha sejtette volna, hogy nemcsak szent, de egyben felsőbbrendű emberré is válhatott volna, akkor módszert váltt és Shakespearenek más negatív hős után kellett volna néznie.

Ugyanis megvan a lehetőségünk felsőbbrendű emberré válni. Bergson Nietzschével ellentétben a felsőbbrendű embert  a szentekben vélte megtalálni.

Szentté válni és ugyanakkor embernek megmaradni nyilván evilági feladat, ám a végkifejlet a dicsőséges test és az üdvözült lélek. S ez már odaáti fejlemény.  Ha ezt megértettük, akkor van esélyünk rá és ha kívánjuk, biztosan megtörténik. Nem mindenkivel, de sokakkal, mint erről az ígéret is szólt ott, azon a vacsorán. A híd innen oda kétezer éve áll. És a túlnani hídfőnél akár személyesen  kérdezhetjük majd meg Bergsont, valóban így gondolta-e ezt?

Reklámok
Mi minden lehetnénk

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s