Gonoszügyi ismeretek 3. – A legyek ura

Gyomorforgató videofelvétel járja be az internetet. A bagdadi Abu Graib börtön felvételeinek méltó utódja eza film: amerikai tengerészgyalogosok  lelőtt afgán ellenállók tetemeit vizelik le, jót mulatva mindezen és egyikük még „Szép napot!” is kíván a levizelt halottnak.

Ami a képsorozaton már nem látható, az a következő órák csendes története. A húgyszag lassan eloszlik és átadja helyét a hullabűznek és az oszlásnak indult tetemeken megjelennek a döglegyek felhői.

Belzebub az erőszakos halált halt  emberek temetetlen  hulláit beköpő döglegyek ura. Röviden: a legyek ura. Mint William Golding Nobeldíjas angol író nevezetes regényében is az oszlásnak indult vadkanfej a karón, amit vagy akit a gyerekek is a Legyek urának ismernek fel.

Neve szerepel az Ótestamentumban és az Újtestamentumban is, de régebbi szent iratok is említik Baál Zebub, Beliál, Moloch néven. A XX. Század folyamán kissé feledésbe merültek ezek a megnevezések és még az is bizonytalanná vált, hogy Belzebub-Beliál azonos-e a Gonosz Ellenséggel, aminek héberül Sátán a neve és a minden rendet felforgató, szédobáló Gonosszal is azonos, akit az ógörögök   Diabólosznak hívtak.

Már aki egyáltalán hívta. Mert a nagy többség óvakodott még az említésétől is, nehogy véletlenül megjelenjék és őket is szétdobálja.

Aztán a nagy elhomályosodással kezdődött XIX. Században újraéledt  a Teozófia titkos tudománya, ami  Luciferként, vagyis Fényhozóként kezdte népszerűsíteni Belzebubot. Lucifer néven vonult be a magyar és világirodalomba Madách drámája, Az Ember tragédiája színpadáról is. Madách még megelégedett azzal, hogy a történelmi események hajtóerejeként szerepelteti Lucifert, az ellentmondás szellemét. De hogy a fény angyala lenne ez a lidérc, ez a sötét angyal?  A kezdődő New Age a lehetetlenre is vállalkozott.

A teozófia tanítói kitaláltak egy olyan spirituális hagyományt, aminek értelmezésében Lucifer a fény angyalainak

Egyike. Olyan magasabbrendű létező,  akiről a teozófia azt mondja, hogy a Vénuszról szállt alá a mi bolygónkra eónokkal ezelőtt, hogy

így közvetítse a lélek tudását az embereknek, akik akkor még nem voltak többek puszta állatnál. Lucifer nélkül sohasem emelkedhetett volna az emberiség a videón látott  amerikai tengerészgyalogosok videón látható magas szintjére.

Magyarán:

A teozófia tanítása a bukott angyalok történetét nem mint bűnbeesést és gyalázatot magyarázza, hanem mint önfeláldozást, annál fogva, hogy “Lucifer” neve “fényhozót” jelent.

Az bizony lehetséges, hogy a jelentése Fényhozó. De értelme és tevékenysége egészen ellentétes azzal, amit a neve hirdet.  Ezzel kapcsolatban emlékeztethetünk egy régi  történetre. Egy kínai császár, amikor megkérdezték, mi lenne az első intézkedése országa megmentése érdekében, így válaszolt:

Először is helyreállítanám a szavak jelentését.

Vagyis: Lucifer sötét  mint az éjszaka. Valamint dög- és húgyszaga van. Ő a legyek ura

Reklámok
Gonoszügyi ismeretek 3. – A legyek ura

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s