Gonoszügyi ismeretek 4. – Az ördöggel kibabrálni

Régtől fogva izgat a pribék, a vallatótiszt vagy közkeletű nevén az ávós  lelki rajzolata. Mit tud áldozatáról, mi az, amit csak sejt és mi az ami vagy aki súg neki pokoli tevékenysége folyamán? És mi a hite, miben hisz, ha Istent tagadja de az ördögöt viszont teljes szívéből, teljes lelkéből és teljes elméjével híven szolgálja? Miféle kereszteződése ő az állatnak, a démonnak és az embernek és milyen arányban van benne ez a három elem?

Apám és öt testvére már tizennyolcadik hónapja raboskodtak egy nagyváradi milliomos  villájának

pincéjében, amit a román titkosrendőrség, a Securitatea  börtönként használt azidőtájt. Nagyapám akkor már jeltelen sírban pihent a Rulikovszky-temető melletti bozótosban, miután  egy szeneslapáttal őrei agyonverték. apámék hangulata emiatt is a mélyponton volt. Ekkor a reggeli kenyérosztás után inspektor látogatta meg a villát. Ellenőrizendő az állapotokat.  1950-et írtak akkor és olyasféle   hiányosságról szó sem esett, hogy nemhogy bírói ítélet, de még vád sem hangzott el az elmúlt másfél év alatt fogvatartásuk megokolására.

Az inspektor fiatal, snájdig román tiszt volt, takaros egyenruhában és hófehér glasszékesztyűt viselt a kezén. Amint abörtöncellaként szolgáló pincehelyiségbe belépett, közönyös pillantásokkal ugyan, de mindent alaposan szemügyre vett. A kübli volt az egyetlen, amire felfigyelt.  Egy jóindulatú börtönőr adta apáméknak a nagyméretű porcelán bilit, ami valaha a ház úri lakói használatában lehetett. Ez a bili mentette meg őket attól, hogy a pince valamely sarkába kelljen szükségüket elvégezniük. Mert WC-re naponta csak egyszer mehetett a társaság.

A glasszékesztyűs inspektor odalépett a porcelánbilihezz és fehér kesztyűjét nem kímélve felemelte is kivitte a helyiségből. Veszélyes kedvezménynek tekintette a törékeny edényt, alkalmasint a foglyok összetörhetik és a cserepeivel felvághatják az ereiket!

Számomra ez a glasszékesztyűs katonatiszt testesíti meg a pribéket. Nem Galasin Rudolf ezredes, az NKVD nevelte szadista gyilkos Vácról, nem  a körmös Bauer az Andrássy út 60-ból és még csak nem is a Mindszenty József herceprímás kínzását megtervező és irányító Kaftanov ezredes.

A „pribék” szóra mindig csak ez a jólfésült, csinosan öltözött, makulátlan egyenruhájú glasszékesztyűs, mérhetetlenül közönyös  tiszt jut eszembe, akiről apám mesélt. Vajon tudott-e arról, hogy rosszat tesz, amikor megfosztja a küblitől a cella lakóit? Tudott-e róla, hogy bűnt követ el?

Amorth atya és a többi exorcista megfigyelései szerint az ördögtől  megszállottak nem látják az érvényesen meggyónt bűnöket, azaz a megszentelő kegyelem állapotában levő emberek vétkeit.  Míg a többi ember legtitkosabb, réges-régen elkövetett bűneit is azonnal felismerik. És világgá kiáltják vagy más módon élnek visszatudásukkal. Az ördögűzés  aktusa folyamán ezzel nem sok vizet zavarnak. Csupán a szertartást végző alacsonyabb rangú laikus segédeket bosszanthatják   fel bevallatlan bűneik felhánytorgatásával. Az exorcista hozzá sem fog az ördögűzéshez, csakis szentgyónás és áldozást követően, kegyelmi állapotban. A megszállott személyben rejtőző démonok számára hozzáférhetetlenek, „nincs fogásuk” rajtuk.

 

Képességükkel azonban a démonok természetesen máskor visszaélnek: zsarolnak, további bűnök elkövetésére bírnak rá megbánatlan, az emlékezet süllyesztőjébe elbújtatott  bűnökkel terhelt embereket. Rég megalapozott meggyőződése a hívőknek, hogy bűntelen emberen nincs hatalma a gonosz léleknek. A gonoszt a már elkövetett bűn vonzza az emberbe, a bűn révén keríti hatalmába őt. Amely hatalom aztán esetenként egészen a megszállottságig fokozódhat.

 

Amióta Amorth atya exorcista tapasztalatairól olvastam, gyakran gondolok arra, hogy ebből a jelentéktelen kis inspektor tisztből évtizeddel később éppolyan démonoktól megszállott sátáni figura lett, mint az említett Galasin ezredes, a Körmös Bauer vagy éppenséggel a nemzetközi kínzásszakértő Kaftanov.

Hacsak nem tudatosultak benne  bűnei és élt a megszentelő kegyelem lehetőségével.  Adja Isten, hogy végül így történt. Fiatal volt és megvolt még a lehetősége ahhoz, hogy kibabráljon az ördöggel.

Reklámok
Gonoszügyi ismeretek 4. – Az ördöggel kibabrálni

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s