Gonoszügyi ismeretek 5. – Polanski él

Voltaire azonban rég halott. Életműve a polcokon porosodik vagy ami még rosszabb: kötelező olvasmányként gerjeszt mélabút.  A halálát övező legendák annál elevenebbek.

Újabb vele kapcsolatos történethez jutottam hozzá, aminek hallatán azonnal Anton Lavey ördögimádó szektavezér ötlött az eszembe és az ő Sátáni Bibliája. No meg Roman Polansky, Charles Manson és a szerencsétlen végű feleség, Polanskiné Sharon Tate. A történet hasonlatos – hogy stílszerűek legyünk – egy rafináltan megalkotott ördöglakathoz.

No de haladjunk sorjában.

E történet szerint környezetéből valaki szóba hozta a halálos ágyán fekvő Voltaire-nek a bűnbánatot és a bocsánatkérést Istentől. Ő állítólag ez alkalommal még megtagadta a bocsánatért folyamodást, mondván: Isten, ha van, mindenképpen megbocsát majd, hiszen neki, mármint Istennek  ez a dolga!

Kekec kijelentésnek tűnik, de rámutat arra, hogy Voltaire igazából nem Istennel és nem az egyházzalállt hadilábon, hanem a Sátánnal. Több mint kétszáz évvel a halála után ez lassan nyilvánvalóvá válik különösképpen, ha egy igazi „felvilágosult” szakember útmutatásait is figyelembe vesszük.

Anton Szandor LaVey 1968-ban írta a The Satanic Bible (Sátáni Biblia) című könyvét.  Ebben a könyvében   említi azt az ördögimádó szektát, aminek tagjai úgy hiszik, Isten minden bűnt  megbocsát.

Ezért nem is hozzá imádkoznak engesztelésért, hanem az Ördöghöz, aki földi életükön uralkodik.

Ez tiszta, világos  beszéd. Rávilágít Voltaire dilemmájára is a megtérését  illetően.

Voltaire ismerte  Isten irgalmát és bízott is benne.  De bizalma ingatag volt, mert rettegett az ördög irgalmatlanságától.  Nem az istenfélelem, hanem az „ördögfélelem” vezérelte életében.  Az ördög  kedvébe akart járni, az ő jóindulatát akarta elnyerni, neki gazsulált, amikor Krisztus egyháza és a vallás ellen agitált.

Hasonló megfontolás vezérelte Anton Laveyt is. Könyve megjelenése után rövid néhány hónap alatt nyolcezres létszámú szekta gyűlt köréje  abban a hitben, hogy útmutatásai alapján maga a Sátán vezeti el őket az igazi  szabadságra. Hatása oly átütő volt, hogy  Lavey lett a szaktanácsadója Roman Polanski filmrendező  Rosemary  gyermeke c. filmjének is, ami minden idők leghatásosabb thrillereként került be a filmtörténetbe. A filmbeli Rosemary a Central Park melletti híres, luxuslakásokat kiadó Dakota házban  egy orgián a Sátántól esik teherbe. Gyermekét a sátántól szüli és az annak szolgájává válik.

Dr. Török József, a Katolikus Egyetem teológiatanára írja egy tanulmányában: „A film forgatása után néhány hónappal a rendező feleségét, a filmszínésznő Sharon

Tate-et sátánimádó fiatalok bandája a legkegyetlenebb módon legyilkolta. A bandavezér Charles Manson nem hiába olvasta állandóan a Sátán Bibliáját, Lavey

tanait magáévá tette: Légy állati ember, elégítsd ki vágyaidat, gyűlöld ellenségedet!”

Megtörtént valóságosan. A hollywoodi filmszinésznőt és gyanútlanul mulatozó baráti társaságát Manson és kis csapata lemészárolta. Aztán a  luxusvilla nappalijának ajtajára , ahol a mészárlás történt, Sharon Tate vérével felírták: „PIG”.

A férj, Roman Polanski Londonban forgatott éppen, onnan tért haza, hogy nyolchónapos terhesen megölt  feleségét eltemethesse.

 

Az elözvegyült rendező következő sátánista Filmje is elkészült ezután A kilencedik kapu címmel, amelynek főhőse az ördög  megidézésére alkalmaskönyv után kutat.

Polanski karrierje szárnyalt. Művészete kiteljesedett,  sikert sikerre halmozott. Belül azonban mintha eluralta volna a sötétség. Néhány  évvel később  ugyanis botrány tört ki, aminek főszereplője a körülrajongott Polanski volt.  Jack Nicholson villájában leitatott, bekábszerezett és megerőszakolt egy tizenhárom éves kislányt. Beismerő vallomást tett és várta a tárgyalást, de aztán meggondolta magát és elrepült Párizsba, hogy ott élje le élete következő évtizedeit. Nemrég  Svájcból csaknem kiadták a kaliforniai hatóságoknak, hiszen erőszaktétele mindmáig nem évült el és érvényes elfogatási parancs van ellene. Pártfogói támogatásával, akik közt Lavey tanainak hívei is ott vannak,  ezúttal is elkerülhette az evilági igazságszolgáltatást. Most 75 éves,  közeledik életének utolsó produkciója, a halála. Két neves elődje, akik hozzá hasonlóan álnévenélték le életüket, halálukban is emlékezeteset alkottak:

Voltaire, született  François-Marie Arouet 1778-ban halt meg. Ünnepelt hősként tért haza száműzetéséből XVI. Lajos Párizsába és tulajdonképpen az ünneplés fáradalmai okozták halálát. A selleires-i plébános temette el, katolikus szertartás szerint, de a nyilvánosság mellőzésével. A  plébános a csendes temetéssel egyaránt kímélni akarta a szabadgondolkodók és a hívők érzékenységét.

Anton Szandor LaVey született Howard Stanton Levey1997-ben halt meg tüdőödémában,  a Szűz Máriáról elnevezett központi kórházban, San Franciscóban. Hallowain napján búcsúztatták egy titkos sátánista temetőben, hamvain hívei osztoztak. Legfiatalabb gyermekét Satan Xerxes Carnacki LaVey néven anyakönyvezték, a fiú ma 18 éves. Tűnődhetünk, hogy ezzel a névvel milyen pályán fog sikert aratni?

 

Roman Polanski született Ryszard Liebling   még él. Voltaire-vel ellentétben de Lavey-hez hasonlóan ő is azok közé tartozik, akikkel nem lehet Istenről beszélni. Életüket jelképezi az ördöglakat. Amely lakat nyitjának titka  egy idős hittanár szerint: Akikkel nem lehet Istenről beszélni, azokról nekünk kell Istennek beszélni. Valahogy így: Uram! Irgalmazz Roman Polanski, Anton Lawey és Voltaire testvérünk halhatatlan lelkének.

(És irgalmazz nekem, amiért leküzdhetetlen kiváncsiságomtól hajtva már megint   a történelem kukájában kotorásztam.)

Reklámok
Gonoszügyi ismeretek 5. – Polanski él

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s