Ferenc József: Tiszaeszlár és a hitelkamat maximálása

Az elmúlt egy évben volt bátorságom végigolvasni Bary József vizsgálóbíró könyvét  a tiszaeszlári ügyben Nyíregyházán lefolytatott 1882-1883-as vizsgálat és per  történetéről valamint a Pesti Hírlap 1883-as évfolyamában Mikszáth által megjelentetett riportokat és táviratokat  a per lefolyásáról és a vádlottak felmentéséről. Mint erre a minap egy Baráth nevű képviselő emlékeztetett, 130 éve van annak, hogy  egy kislány eltűnése kapcsán a helyi zsidó közösség néhány tagjára terellődött a gyanú. (Eötvös Károlyt, mint a perben védőügyvédként működött szépíró-vezérprókátort, ezúttal mellőztem.)

Több mint érdekes olvasmányok voltak. Még érdekesebb, hogy a következő adatot sem Bary, sem Mikszáth nem említi, noha alighanem a lényeget érinti:

„1883. április 27én a legszegényebb néprétegek körében rohamosan terjedő antiszemita érzelmek kivédése céljából Ferenc József szentesíti az uzsoráról és káros hitelügyletekről szóló törvénycikket, amely 8 százalékban maximálja a törvényes kamatot.”

Hogyan lehet, hogy ez a pénzügyi intézkedés nálunk mostanában senki magas állású kormánytisztviselőnek nem jut eszébe? Nyilván azért, mert sem szegényebb néprétegeknek, sem terjedő antiszemitizmusnak nyoma sincs.

Uzsorának még kevésbé..

 

Reklámok
Ferenc József: Tiszaeszlár és a hitelkamat maximálása

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s