Stephen King él

Mintha meghalt volna Stephen King. Mintha az ő ördögökkel cimboráló lelke érkezett volna áprilisban Magyarországra.   Néhányszor olybá tűnt, hogy Hollywood rémületes forgatókönyveinek figurái járják be az országot. Annyi borzalom történt mindenfelé. A temetőre épített kulcsi villában a huszonnégy éves szörnyeteg machetével gyilkolja le családtagjait. Akarattyán egy korosodó rablógyilkos öl meg három idős embert egy nyaralóban. Győrben durvasörétes puskával lövi hátba két ellenszenves vendégét a dühre gerjedt presszótulajdonos. A gyűlölettől tébolyult apa öngyilkos halálba ragadja két gyermekét egy rohanó autóban. (Miután kisérletet tett felesége halálra gázolására.)

A többiről most halgassunk.

De King él, mint ezt az internetről megállapíthattam. Tehát nem az elsátánosodott King lelke kószál és cselekszik a magyarországi borzalmak hátterében. De hát miért is King lenne a ludas? Végtére is hazai gonosz lelkek  is szálhattak bele magyar testekbe, hogy hollywoodi mestermunkát végezzenek.

King még csak hatvannégy éves és pár éve történt súlyos balesete ellenére, amely baleset rejtélyes körülmények között esett 1999 júniusában, jó egészségnek örvend. Elgázolóját ugyan titokzatos körülmények között érte a halála következő évben, és éppen King születésnapján.   – mint írja a megbyzhatóságáról hírhedett Vikipédia. Több fájdalomcsillapítót vett be a gázoló aznap, mint amennyit elbírt a szervezete. Az interlexikon meglebegtette a telegyilkosság lehetőségét. Azt sugallta,  hogy maga King állt bosszút így, de ezt inkább csak a rajongók hitét (és a kereskedelmi forgalmat) felgerjesztendő  tette.

. Az általam katartikus élményként tőle elsőként olvasott A holtsáv c. regénye nem kezdeti csúcsteljesítmény, mint azt olvasásakor, a nyolcvanas évek végefelé képzeltem. A szeretetre méltó John Ssmith figurája inkább picinyke kisiklás az életműben. A Ragyogás, a Borzalmak városa és a Rémkoppantók megelőzték ezt a regényét. A holtsáv után a folyamatos süllyedés a pokoli régiók felé a Holtsáv majdhogynem dickensi magasságából mindig is foglalkoztatott. Hasonlít ez arra az esetre, ami a körömpörkölttel történt életem során: egy alkalommal olyan fejedelmi éteknek találtam egy tányérnyi adagját, hogy utána még vagy húsz évig kisérleteztem vele. De azt az ízt, azt az aromát, a jóllakottságnak azt a felséges érzését soha többé nemtapasztaltam. Így jártam a további King-regényekkel is. A  Christine, az Állattemető, a Cujo és a Bilincsben fokozatosan elvették a kedvemet az olvasásától, mert az volt az érzésem, mintha fokozatosan invitálna az elkötelezett sátánhit szinte vallásos áhítattal telített köreibe. Őt olvasva úgy tűnt, hogy ha Isten léte kétséges is, a Sátáné abszolút bizonyos.

No de sebaj. Nem hibáztatom, nehéz lehet egy amerikai írónak a film és a pénz vonzásában élnie is meg sikert is aratnia.  A lélekemelés nemes feladatát ott is ritkán vállalják.

A holtsáv volt King talán egyetlen könyve, amibenlélekemelésre vállalkozott. A látnoki képességekkel megáldott-megvert John Smith, a regény egyik hőse. A másik a gonosz házaló ügynökből lett gonosz polgármester, akiből gonosz képviselő majd pedig gonosz  kampányt folytató gonosz elnökjelölt lesz a történet során és akinek a hatalomhoz vezető útját megállítandó John Smith az életét áldozza.

Ma azt mondanák az ilyen hősre polkorrektül, hogy „terrorista”.

De King története nem ezt sugallja. A történet a szerelem, a szeretet és a helytállás csodaszép meséje.  Ha meghalt volna is, King e kötet által él és élni fog. Lelke ragyog, visszanyúl és szelíden  megérinti az olvasót, mint a regény végén a halott Smith lelke teszi ezt  az őt sirató egykori szerelmével, Sarah-val.

Egy horror, amelyik nem rémületet hanem reményt kelt. Olvassátok el!

Reklámok
Stephen King él

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s