A tudásavesztett elit

Az „újelit” harmadik generációja csődöt mondott.Hatalmi helyzetből hatvanhét esztendő múltán az alávetettség állapotába került. Korlátozott Szuverénből helytartók, Heródesből Pilátusok, a globális testvérek    alávetettjei lettek.  Műveltségi fölényük  is veszélybe került. A bennszülöttek írástudóit ugyan kiirtották a háború utáni első években, de azóta újabbak születtek, felnőttek  és  kivédhetetlenül megtanulták  a betűvetést. A kizárólagosság  eredményezte  hatalomnak lőttek. Az újelit saját szellemi fölényének megmentésére és megőrzésére A következő megoldást találta ki – mint ezt az egyik elittag elárulja:

„Mi, csökkenő képességeink miatt már nem tudunk többet tanulni, műveltebbé válni. Intelligenciaqociensünk folyamatosan csökken.  Mondhatjuk azt is, hogy hülyülünk. Eredeti tudásunk kopik, morzsolódik, lassan elporlik.   Hogy fölöttetek maradhassunk, ti, bunkó pórnép ott alul az alapoknál  tanuljatok ezentúl ti is kevesebbet, művelődjetek kevésbé, hogy mi megőrizhessük fölöttetek fölényünket és előnyünket. És ezáltal uralmunkat is.  Ezért történik minden iskolapusztítás,   egyetemsorvasztás és az ifjúsági Alzheimer-kór elterjesztése a nép tanulóifjúsága köreiben kábítószerek és gagyitelevíziós műsorok valamint mindenféle agymosásunk és nemihormonkezelésünk révén.

Csúnya dolgok ezek, de szükséghelyzetben vagyunk. Rá vagyunk kényszerülve ezekre az intézkedésekre, noha nem kedvünk szerint valók.

Igazuk van ugyanis azoknak, akik mondják nekünk, hogy ha okosak lennénk, okosan uralkodnánk és nem tennénk ilyesmit. De hát nem vagyunk már olyan okosak, mint voltunk és félünk, nagyon félünk attól, hogy nem közülünk valók, de nálunk okosabbak kerülhetnek iskolaközelbe, az egyetemi előadásokra és közénk, a katedrákra  is. És tartunk tőle, hogy esetleg – ne adj isten – idővel fölénk kerekednek és kiszorítanakpozicióinkból. A mi generációnk – mi tagadás – már de-generáció. Süllyedünk és süllyedtünkben csak úgy tudunk felül maradni, ha minden alattunk lévő velünk együtt süllyed. És ami a legaggasztóbb: mi az elit már nem tudunk különbséget tenni a jó és a rossz között, a helyes és helytelen között, a szép és a csúnya de még a fény és a sötétség között sem. ”

Mi tagadás, szívszorongató vallomás ez.

Valamikor, a Teremtés kezdetén keserves árat fizettünk azért, hogy a jó és arossz tudás fájáról gyümölcsöt szakítottunk. A jó és a rossz tudás  ellenében  asszonyaink fájdalommal szülik gyermekeinket, férfiaink arcuk verítékével keresik kenyerüket és mindenki megtapasztalja közülünk a halált, kivétel nélkül. A halhatatlanság már csak meséinkben létezik, amiként nosztalgikus emlék a  Paradicsom csodálatos kertje is.

Mindazonáltal részesültünk abban a  kegyben, hogy eredendő bűnünk eltöröltetik. Hogy Megváltónk született erre a Földre és hogy kézzelfogható közelségbe került a halálunk mögött a feltámadásunk is.

Ismétlem: Nagy árat fizettünk  a tudásért és a jó és a rossz megkülönböztetésének  képességéért. Ami tudást az 1945-ben nyakunkba vett „magyar újelit”  is birtokolt egykor, de mostanság mintha rohamosan felejtené. Asszonyaik nem szülnek sem fájdalommal, sem anélkül. Férfiaik nem munkával izzadják ki arcuk verítékét, hanem szaunákban. Abban reménykednek, hogy a mi emlékezetünkből is törölhető lesz minden tudás és  süllyedünk tovább velük együtt, míg a fenékre nem érünk.

Ami persze nem biztató jövő. A rózsadombi és svábhegyi  Éden, amiben élik napjaikat nem igazi Éden. Ebben nincsen ott a jó és rossz tudásának a fája. Nincs esélyük a bűnbeesésre, nincs esélyük újra megtudni jót és rosszat. A történelem ismétli önmagát, de a Teremtés nem.

Mondjuk el értük újra meg újra a nagypénteki imát. Ezzel az imával magunkon is emelhetünk. Velük együtt. Hiszen mind Isten képmása vagyunk. Bizony mind.

Reklámok
A tudásavesztett elit

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s