Két történet a Pokolból

 “Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy gonosz, nagyon gonosz asszony, és meghalt. És egyetlenegy jótett sem maradt utána. Megragadták az ördögök, és bedobták egy tüzes tóba. Az őrangyala meg ott áll, és azon gondolkozik: milyen jó cselekedetét említhetném meg az Istennek? Eszébe is jutott valami, és azt mondja az Istennek: »A veteményeskertben egyszer kirántott egy szál hagymát, és odaadta egy koldusasszonynak.« Azt feleli erre az Isten: »Hát fogd azt a hagymát, és nyújtsd be neki a tóba, kapaszkodjon bele, és húzassa magát, és ha kihúzod abból a tóból, ám menjen a mennyországba; de ha elszakad a hagymaszár, akkor csak maradjon ott az az asszony, ahol van.« Máris futott az angyal az asszonyhoz, és odanyújtotta neki a hagymát: »Nesze, asszony – mondta -, kapaszkodj belé, és húzódzkodj.« És óvatosan húzni kezdte, és már majdnem kihúzta, de a tóban bűnhődő többi kárhozott, mihelyt meglátta, hogy húzzák kifelé, mind őbelé kapaszkodott, hogy vele együtt őket is húzzák ki. De az asszony nagyon-nagyon gonosz volt, és rugdosni kezdte őket mind a két lábával: »Engem húznak, nem titeket, az enyém a hagyma, nem a tietek.« Mihelyt ezt kimondta, elszakadt a hagymaszár. És az asszony visszaesett a tóba, és ott ég a mai napig is. Az angyal pedig sírva fakadt és elment.”

2.

Mátyás király nagyon busongott azon, hogy édesanyja, Szilágyi Erzsébet a pokolba került. Szerette volna onnan kimenteni, de nem tudta, hogyan fogjon hozzá. Ekkor kapta azt a tanácsot, hogy menjen el a pokol bejáratához, ott fogja a hegedűjét és hegedüljön és énekeljen Jézus Krisztus szenvedéseiről. Ezt az ördögök elviselhetetlennek érzik majd, hátha ezzel alkura kényszerítheti őket. Így is történt, Mátyás a pokolba nyíló kút kávája mellett. Hegedült és énekelt rendületlenül. Az ördögök kisvártatva már rimánkodtak neki, hogy hagyja abba. de Mátyás ahhoz a feltételhez kötötte ezt, hogyha édesanyját kiengedik. Az ördögök beleegyeztek és a Nagyasszony hamarosan megjelent a kút szájánál, szépen emelkedett kifelé, de ruhája uszályába számos kárhozott lélek kapaszkodott. Ők is szabadulni akartak. A nagyasszony észrevette és felháborodottan seperte le őket magáról. A kapaszkodók keserves sírással hullottak vissza a pokolba.

De Szilágyi Erzsébet ahelyett, hogy megkönnyebbült volna a csimpaszkodók lesöprése révén, egy pillanattal később maga is visszazuhant a kútba.

3.

Az első történet Dosztojevszkij A Karamazov testvérek című regényéből való, a Prostituált Grusenyka meséli a bazilita novicius Aljosa Karamazovnak a Zoszima sztarec halálát követő órákban. a második mese pedig egy Szlovéniában fennmaradt Mátyás-legenda, amit Pap Gábor művészettörténész idézett fel Magyar tudomány c. előadása szünetében, a Magyarországért mondott közös csendesima után. Ezzel a mesével figyelmeztetett rá, hogy ne idegenkedjünk senkitől, aki belénk kapaszkodva próbál kiemelkedni a mélységből, ahonnan mi is emelkedni szeretnénk. Miként a megbocsátás, az irgalom is továbbadandó.

Talán nem üres szójáték, ha Pap Gábort a magyar történettudomány Dosztojevszkijének és Dosztojevszkijt az orosz irodalom Pap Gáborának nevezzük, tisztelegvén ezzel mindkettejük előtt.

(A regény megtalálható a Magyar Eletronikus Könyvtárban. Az említett előadás pedig két részletben a Youtube oldalán. A történet a első rész végén hangzik el.)

Reklámok
Két történet a Pokolból

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s