A félelem éhe

Mitől félsz? Kitől félsz?

Ezekre a kérdésekre számtalan feleletet kaphatunk, ha hajlandók vagyunk a kérdezetteket meghallgatni.

Íme néhány egyszavas válasz: a szívinfarktustól, a H1N1 vírustól, a ráktól, a világvégétől, az állásvesztéstől. Az anyagi elnyomorodástól, a fenyegető éhínségtől, az elhízástól, a klímaváltozástól. Nőknél gyakori válasz, hogy félnek a teherbeeséstől, máskor meg rettegnek, hogy nem fogannak meg. Férfiak potenciájuk elvesztésétől félnek, no meg hajuk korai kihullásától. Mindkét nem fél az elkerülhetetlen öregedéstől. És mindnyájan rettegünk attól, hogy kimarad az életünkből valami nagyon fontos élmény, amiben részünk lehetne, ha szerencsésebb életkörülmények közé kerültünk volna. Vagy ha okosabbnak születünk. Érdekes, hogy a halált ritkán említik. Nem mintha nem félnének tőle, inkább azért hallgatnak róla, mert a halál tabu. A halált a való életből a televíziós képernyőkre száműztük. Egy fikciótól nem érdemes félni, legfeljebb kellemes borzongás tárgya lehet egy-egy thrillerben.

Érzékelhető, hogy a félelem, ami az emberekben munkál, ami életüket, jellemüket, cselekedeteiket és elképzeléseiket alakítja és irányítja, gyökeresen átalakulóban van.

Ki tud manapság bármit is kezdeni a következő kijelentéssel:”Isten félelme a bölcsesség kezdete.” Még értelmezni sem tudjuk, nemhogy elgondolkodni és megszívlelni, mi lehet e mondat mögött. Ha egy kósza, ráérős percünkben, amikor éppen nem a pénzt, boldogságot és a kielégülést hajszoljuk, amikhez meggyőződésünk szerint eredendő jogunk van és meg is érdemeljük, szóval ha egy laza félórában rászánunk egy kis időt az istenfélelem fogalmának tisztázására, a következőket tudhatjuk meg: Az Isten félelme nem más, mint Isten rendelt parancsolatainak tiszteletben tartása. Az Isten elrendelte szabályok szerinti életvitel..

És bármi kellemeset, dicsőséget, élvezeteset nyersz is életed során a szabályok megsértése révén, az nem jó dolog. Mi több, pontosan ezek a törvénysértő, szabálytalan módon szerzett szellemi, érzéki és anyagi javak okozzák aztán azokat a félelmeket, amik elhatalmasodnak rajtunk és gyötörnek elviselhetetlen módon. Mégis, elviseljük valahogyan ezeket a félelmeket és szorongásokat. Segítségül hívjuk az alkoholt, a tablettákat és még ezernyi egyéb csillapító praktikát.

Az istenfélelem azonban más tészta. A legtöbb ember igyekszik tudomást sem venni róla. Ezernyi trükköt ismerünk már, hogy ezt az engedelmes félelmet is legyűrjük magunkban. Az egyik ilyen trükk volt az, amikor az Isten és a választott nép közötti viszonyt „Ószövetségnek”, kvázi szerződésnek nevezték el. Mintha egyenrangú felekről lett volna szó. Az egyik oldalán a tárgyalóasztalnak Jahve, a másik oldalon pedig a zsidó nép. Aki aztán hajlandó végigolvasni az Ószövetség könyveit, láthatja, hogy szó sincs egyenrangúságról. Isten nem szerződést kötött népével, hanem parancsokat adott nekik. Akik aztán e parancsokat sorozatban megszegték. Nem sokat javult a választottak magatartása Jézus megjelenése után sem, noha ekkor már Isten az egész emberiséget bevonta a törvény hatókörébe. És a tíz parancsot lecsökkentette kettőre. A keresztények átvették a zsidók trükkjét és az Urat megint csak egyenrangú félnek tekintve az új törvényt elnevezték Újszövetségnek. Noha pontosan tudták, hogy Teremtő és teremtett között nincs egyenlőség. Ők is sorozatban sértették meg a Jézus által kinyilatkoztatott szeretettörvényt. Mintha csak egy-egy sima szerződésmódosításról lett volna szó – ha egyoldalúan is.

Tartott ez csaknem kétezer évig, mígnem aztán jött a „felvilágosodás”. A korábbi reneszánsz feltalálta humanizmusban még csak kísérletképpen, de a nagy francia elhomályosulással az ember végképp önmagát helyezte Isten helyébe. Akkoriban terjedt el a vicc, ami szerint a Mennyországban zavar támadt, az angyalok azt suttogják, az Úristen nagyzási hóbortban szenved. Merthogy mostanában Napóleonnak képzeli magát!

És hamarosan megjelent a Földön az istenfélelem helyett a csontig ható , dermesztő emberfélelem.

Reklámok
A félelem éhe

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s