A bosszú mostohagyermekei

 

Azon töprengek már  néhány napja, hogy a connecticuti mészárlás tettese, az a bizonyos Lanza nevű ifjú ember saját erejéből, saját elhatározásából, netán a mögötte rejtőző figurák terveit teljesítve vagy éppenséggel valamiféle sátáni noszogatásra követte el a tettét? Vetemedhet-e ilyesmire egy ördögtől megszállott személy? Ugyanis ha jól tudom, Jézus sok ördögtől megszállottat gyógyított ki megszállottságából, de egyikről sem írják, hogy tömeggyilkos lett volna. Mindegyik beteg, a megszállottságot testileg elszenvedő ember volt.

Vannak persze lelki megszállottak is, különösen a felvilágosodás, az illumináció elmúlt két évszázadában szaporodtak komoly sereggé. Akiket úgy száll meg a Sátán, hogy ők maguk hívják és vállalják az ördögi feltöltődést. Az ördög segít nekik rafinált bosszúik és rémületes tetteik véghezvitelében. De itt aztán megakad a gondolat menete, mert az önként, szabad akaratból vállalt gazemberséggel – legyen az akár olyan irodalmi példa mint Hamlet és III. Richárd vagy a való életben Salem és Szeged boszorkányai vagy Hollywood szellemi szemétdombja a bosszút kukorékoló kakassal – nem lehet mit kezdeni. A Szabad akaratot, a jogot választani jó és rossz között a Teremtő is tiszteletben tartja.

A kérdés minduntalan kikéredzkedik azonban: egyáltalán rejlik-e szabad akarattal meghívott sátáni erő ezek mögött az iskolai mészárlások mögött. Vagy egyszerűen valamiféle elhatalmasodott keserű sértettség, túltengő bosszúvágy vezérli ezeket a fiatalokat? És nem személyes sérelem, akkor végül is kinek, kiknek a bosszúja teljesedett be a norvég Breivik vagy a connecticuti Lanza keze által? Közvetlenül az ördög súgott nekik és utasította őket a ravasz meghúzására, vagy volt közvetítő személy, személyek, szervezet, testület, hazai vagy külföldi titkosszolgálat és hasonlók a mészárlások közvetlen elkövetői mögött, mint őket izgató-igazgató testület?

Magukat szakértőnek minősítő tudományos emberek, pszichiáterek, pszichológusok elmebetegséget emlegetnek és a magányos gyilkos elméletét támogatják még akkor is, ha a kollégiumi-egyetemi mészárlásokat több alkalommal is nem egy, hanem bizonyítottan több személy követte el. Ez azt jelenti, hogy eszük ágában sincs megtudni, hogy valójában mi lehetett az indíték, mert az számukra is veszélyes tudás lenne. Az érintett titkosszolgálati szakemberek velük is végeznének. Vagy létalapjuktól, a szakmai hitelüktől fosztják meg őket, vagy ráadásul az életüktől is. Vagy maga a Sátán teszi ugyanezt velük. Mi a különbség?

Végül is:hosszú évszázadokig tartotta magát a feltételezés, hogy a János evangelista által a két „közönséges levélben” emlegetett Antikrisztus egyetlen,kiemelkedő személyiség, középponti figura lesz a Gonosz birodalmában. Az utóbbi évtizedekben azonban megerősödött a meggyőződés a vallásos közvéleményben, hogy Az Antikrisztus nem személy, hanem intézmény, szervezet. A rosszra összeesküvők szövetsége. A Gonosz demokratikus köztársasága. Alsó- és felsőházzal, független alkotmánybírósággal, stb.

Hajlamosak vagyunk az összeesküvés-elméletekben hinni. Merő optimizmusból. A puszta valóság ugyanis ijesztőbb a leghajmeresztőbb összeesküvés teóriánál is.

Reklámok
A bosszú mostohagyermekei

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s