A Bűnbeesés csökkenő kockázata

A bűnbeesés, kis módosításokkal ugyan, de minden korok emberének folyamatos elfoglaltsága Ádám és Éva óta.

Példaként szolgál erre az 1951-ben a kisázsiai Sultantepe környékén talált, Kr. e. 701. évből való ékírásos asszír tábla, amely arról ír, immár évezredekkel Ádám és Éva Édenből való kiűzetését követően, hogy egy szegény házaspár beszélget és az asszony rosszallólag említi Éva meggondolatlanságát, aminek következtében utódai és így ők is elveszítették a paradicsomi boldogságot.

Zsörtölődését meghallotta a király. Elgondolkodott az asszony szavain és elrendelte, hogy a házaspár pompás palotát kapjon és hogy ne kelljen nekik dolgozniuk. Minden nap öt fogást kapnak ebédre, amikből ehetnek amennyi csak jólesik. De felszolgálnak majd egy hatodik tálat is, letakarva, ebből azonban nem szabad enniük, sőt meg sem szabad nézniük, mi van a tálban. Ha mégis megszegik ezt a feltételt, minden kedvezményt és kegyelmet elvesztenek. A házaspár boldogan beköltözött a pompás otthonba. Minden nap ízletesebbnél ízletesebb ételeket kaptak, de ott volt az asztalon letakarva az utoljára felszolgált fogás is. Napokon keresztül élvezték az új életet. Az asszonyt azonban bosszantani kezdte a letakart tál. Miért is hozzák be? Mi lehet benne? Legalább nézzék meg, javasolta a férjének, hiszen a király azt nem tudhatja meg, ha egy kicsit a kendő alá kukkantanak. Így is lett. De mikor az asszony fölemelte a kendőt, mellyel a tál le volt terítve, egy madár repült ki alóla. A király észrevette a madár hiányát és kiutasította a házaspárt a palotájukból. Néhány nap után újra visszaestek régi szegénységükbe. Most már nem lehetett Évát hibáztatniuk nehéz sorsukért.

Szembeötlő, hogy az asszír történetből hiányzik az első emberpárt az engedetlenségre rábeszélő kígyó. Nincs is rá feltétlenül szükség, a paradicsomi eset óta már működik az emberben az áteredő bűn, a rosszra való hajlandóság. De még így is napokba telik, míg az asszony és férje veszi a bátorságot, hogy a király parancsa ellen cselekedjenek. A király jóindulata és nagylelkűsége, a gazdagság és az ajándékba kapott jólét egy darabig még visszatartó erővel bír. Aztán persze elbuknak újra, ezúttal sátáni noszogatás nélkül is.

Az asszír ékírásos történet óta újabb évezredek teltek el és feltehetjük a kérdést, hogy ma miként történhetne egy hasonló eset?

A válasz nem könnyű. A dolgok állása időközben megváltozott.

A legfeltűnőbb változás a kígyó aktivizálódása azok körében, akik a Megváltás részesei lettek a krisztusi keresztáldozat után. Vagyis 734 esztendővel az agyagtábla történetének lejegyzését követően. A keresztáldozat ugyanis törölte azt az áteredő bűnt, ami a Sátán addigi hatalmát e világ fölött oly kényelmessé tette.

Ami a testet öltés óta történik, az a kétségbeesésbe taszította a Legyek Urát. A korunk emberében megtapasztalt depresszió, pánikbetegség, önpusztító riadalom igazából nem is az ember betegsége, hanem a Sátáné. Riadalmát csak fokozza, hogy már nem egyetlen tapasztalatlan emberpárt kell rávennie újra az Isten elleni tettekre, hanem több milliárdnyit és már maga sem tudja, érdemes-e teljes erővel próbálkoznia a megváltottak újbóli elcsábításával. Vagy őrizze inkább az áteredő bűnnel terhelteket, mint csalárd módon megszerzett kincsei maradékát?

Sátán éppen ebbe a dilemmába fog belebolondulni.

De még előtte az ő választottjai a királyi vendégségben éhen maradnak, mert a kétezer év alatt túlfejlődött kíváncsiságuk – amit ők tudásszomjnak neveznek – azonnal a letakart tál felé fordul és ügyet sem vetnek az ízletes fogásokra. Isten emberei azonban esznek és jóllaknak majd. Kíváncsiságuk ugyan egy ideig kielégítetlen marad, amíg a király fel nem fedi előttük a terítő takarta titkot. És miért is titkolná előttük a madarat, ha vendégei már kiállták a próbát?

Reklámok
A Bűnbeesés csökkenő kockázata

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s