Kis Szent Teréz és a gyilkos Pranzini

 Henry Pranzinit 1887-ben a francia bíróságon háromszoros gyilkossággal vádolták meg. Megölte és kirabolta szeretôjét, Marie Regnaultot, egy félvilági nôt, aki Madame de Montille-nek hívatta magát Marseilleben. Vele együtt ölte meg annak szolgálóját és tizenegy esztendôs lányát, akit rendesen a szolgáló leányaként mutattak be az embereknek.

A bizonyítékok súlyosak voltak és senki sem adott hitelt a vádlott tagadásának.

A bíróságon sem hittek ártatlanságában, a sajtóban sem és legkevésbé a közvélemény tartotta ártatlannak (noha annak akkoriban még volt médiafüggetlen része is).

Hiszen egy anarchistáról, nihilistáról volt szó. Ő volt a XIX. Század végének elvetemült terroristája. Maga Teréz se kételkedett benne, hogy Pranzini nagy gonosztevô és hogy rettenetes bűnök terhelik.

Elhatározta, hogy imádkozik a bűnös lelkéért. Tisztában volt vele, hogy környezete szörnyetegnek tekinti a férfit, akiért Ő fohászkodik.

De Bizonyos volt benne, hogy ez a gyilkos irgalmat talál majd Istennél. Az irgalomról Teréz értesítést, „jelet” kért Istentől. Arról, hogy megtért-e a bűnöző? A jelet az Isten gyermekeinek ôszinte hitével leste.

És megkapta!

A naplójában írta a következőket:

„A papa ugyan megtiltotta, hogy bármilyen újságot olvassunk, én azonban nem hittem, hogy engedetlen leszek, ha elolvasom azokat a részeket, amelyek Pranziniról szólnak. A kivégzése utáni napon kezembe került a napilap, a ,,La Croix”. Gyorsan kinyitom és mit látok?… Pranzini nem gyónt meg, felment a vérpadra és már készült, hogy bedugja a fejét a komor lukba, amikor hirtelen, sugallat hatása alatt megfordult, megragadta a Feszületet, amelyet a pap feléje nyújtott és háromszor megcsókolta a szent sebeket! … Aztán a lelke elszállt, hogy megkapja Annak irgalmas ítéletét, aki azt hirdeti, hogy a mennyekben nagyobb örömet okoz egyetlen bűnös, aki megtér, mint a kilencvenkilenc igaz, akinek nincs szüksége bűnbánatra.”

Teréz ekkor tizennégy esztendôs. Minden tekintetben érett. Eljut odáig, hogy a lelki anyaság tudatossá válik benne: ,,ô az elsô gyermekem” mondja Pranziniról.

Csak az anyák képesek leválasztani az emberekről rossz tetteiket,  gyermekeikről a bűnt. És persze hasonlóképp gondolkodnak a szentek.

Reklámok
Kis Szent Teréz és a gyilkos Pranzini

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s