Milyen vallású lesz az új pápa?

Hadd emlékeztessek arra az íratlan hagyományra, amelyik szerint a Habsburg időkben megegyezés volt a pápa és a császár között, hogy a Magyar Királyságnak nem lehetnek magyar prímásai, de még püspökei sem. Nem is voltak. Ha mégis akadt egy magyar vérből eredt püspök vagy neve szerint magyar, mint Vaszary Kolos, azt is megette a fene, olyan magyargyűlölő volt, mint amilyen magyarútálatra egy idegen sosem lehet képes. A nemzetnek magának kellett gondoskodnia magyar érzelmű alsó papságról és ebben nyilván a felsőbb hierarchiák segítettek nekünk. Angyalok és szentek munkaközössége dolgozott azon is, hogy a szláv Prohászkából vagy a német Ipolyi Arnoldból történelmi méretű magyar ember váljék. Ez az alakító munka kitűnően sikerült még Mindszentynél is, de már lehetnek panaszaink Paskai Lászlónál, Erdő Péternél, a két utolsó bíborosnál. Az ő internacionalista programjaikat már nehezebb felülírni, mint egy Habsburg birodalmi szoftvert. Őket már egy megnevezhetetlen felsőbb hatalom láthatatlan szabályrendje alapján jelölték ki. Miként magát a pápát sem a Sixtus-kápolnában választják XII. Pius óta, hanem New York légkondicionált páholyaiban. Legyünk hálásak hogy egyelőre egyáltalán katolikusok és hogy templomainkba még beengedik a keresztet. A rémisztő jelenetet ábrázoló feszületet ugyanis már emelkedettebb nyugat-európai civilizációk a gyerekek lelke védelmében kitiltották templomaikból, elégedjék meg a kölyök azzal a hollywoodi rettenettel, amivel a televízióban találkozik napi négy órán át.

Bársonyosan puha tapintat uralkodott el a világegyházban az utóbbi évtizedekben. Főhajtással tisztelgünk a haiti és benini woodoo vallás boszorkánymesterei előtt, hiszen talán a Szentlélek sugallata zúghat el felettük – valószínűtlen, de mégiscsak lehetséges eséllyel – miként ezt a lengyel pápa 1984-ben megkockáztatta kijelenteni. Betiltottuk a zsidó testvéreink megtéréséért könyörgő nagypénteki imát is, megintcsak tapintatból. Reménykedve talán a megkeresztelt darwini evolúcióban, ami elhozhatja fejlődésük során ezt a philogenetikus fejleményt. Mégpedig a mi húsvéti könyörgésünk nélkül is.

Bandzsítsunk hát áhítattal. Egyik szemünk a Lateránon, a másik a Wall Street-en. A harmadik pedig a londoni City patinás épületein. Akinek feltűnt, hogy nincsen is harmadik szeme, ne aggodalmaskodjék. Még lehetséges, hogy lesz neki. Egy olyan új pápa, aki nem ragaszkodik makacsul a katolikus tanokhoz, új pontifexként talán még a keleti tanokban szereplő harmadik szemet is kanonizálhatja, miként elődjei megtették ezt a holocausttal. Kyrie eleison – mondaná erre hátborzongva Richard Nelson Williamson püspök úr Wimbledonban.

Mindazonáltal reménykedhetünk. Tudjuk ugyan, hogy az ördög nem alszik.

De éber és tevékeny angyalaink és szentjeink munkaközössége is.

Reklámok
Milyen vallású lesz az új pápa?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s