Eisenhower a túszok kivégzését rendelte el

A nürnbergi törvényszék előtt 1945-46-ban több hitelesített vallomás hangzott el, amelyek szerint a Harz-hegységben egy hadiszálláson megtalálták Dwight Eisenhower tábornoknak, a nyugat-európai amerikai-angolegyesített haderő főparancsnokának személyesen aláírt parancsát. E parancs szerint minden megölt amerikai katonáért kétszáz német civil túszt kellkivégezni. . (A további dokumentumokat már természetesen a győztes jogán titkosították.)

A főparancsnok irgalmatlan utasítása azzal magyarázható, hogy a partizánhadviseléssel sokat foglalkoztak a nyugati hadszintéren a szövetséges csapatok hadműveleti tisztjei is. Alkalmazott gyakorlatuk ugyanis az volt, hogy a megtámadott és birtokbaveendő területen tüzérséggel és nehézbombázókkal igyekeztek megsemmisíteni nemcsak a harcálláspontokat, de mindenkit, aki mozogni volt képes. Függetlenül attól, hogy jámbor polgári lakosságról avagy ellenállásra képes fegyveresekről volt szó. Biztosra mentek és ehhez megvolt a bőséges ellátmányuk mindenféle hadianyagból. Az alkalmazott intézkedések náluk is kemények voltak mert a partizántevékenység esetleges fellángolásától okkal tartottak, hiszen a polgári lakosság a bombázások rablások és egyéb atrocitások miatt meglehetősen ellenséges volt már közvetlenül a normandiai partraszállás után is. A hollywoodi tipusú propaganda ugyan diadalmenetként mutatta be a szövetséges haderő útját Párizsig, de igazából a franciák jobban kedvelték a német megszállókat és a megszállás éveiben 1940. tavasza és 1944. nyara között az életük is könnyebb volt, mint a friss győztesként regnáló szövetségesek uralma alatt. A híres Résistance legendája is csak a háború után született meg, mint ezt lassan maguk a szövetségesek, különösen a némely dolgokért neheztelő angolok mostanában oly kéjjel hozzák nyilvánosságra az Independent vagy a Guardian hasábjain.

Nem tudjuk, hogy Eisenhower nevezetes túsz-parancsát hányszor, hol és mikor hajtották végre a vesztésre álló Németország területén. Annyit tudunk csak bizonyosan, hogy a rendelkezésére létrehozott Rajna menti táborokban 1945-46-ban legkevesebb egymillió német hadifogoly pusztult el A szögesdrótokkal bekerített mezőkön, ahol legfeljebb a puszta kézzel ásott lyukakban húzhatták meg magukat az időjárás viszontagságai elől. Az egymillió elpusztításához nem volt szükség lőszerre vagy kötélre. Elegendő volt ehhez a hideg és az élelmiszerek és gyógyszerek szándékos visszatartása. Ezeket a németeket ráadásul megfosztották hadifogoly státuszuktól, hogy ne kelljen velük szemben betartani a genfi konvenció előírásait. Polgári lakosként bántak velük tehát, mégpedig megintcsak Eisenhower parancsára.

Az itt bevált gyakorlatot aztán folytatták a világháború utáni un. Helyi konfliktusokban is. . Jellemző, hogy a koreai háborúban az amerikaiak Egész falvakat radíroztak le légicsapásokkal a föld színéről azzal az indokkal, hogy “esetleg” ott rejtőzködnek el a partizánok.

A Coliers 1950. augusztus 26-iki száma, a 25-ik oldalon fényképeket közölt az elfogott partizánokról és túszokról. A képaláírás a következőket tartalmazza:

“A háború eseményei mutatják, hogy Ázsiában ismét kevés tekintettel vannak az emberi életre. A képeken árulással gyanúsított délkoreaiakat raknak fel teherautókra,

hogy a kivégzési helyre vigyék őket. (In some case their backs are broken before they are shot Némelyikük gerincét eltörték, mielőtt agyonlőtték őket..)” A fényképen a koreai, civilben felsorakozott partizánokat amerikai katonák kísérik.

Az európai kegyetlenkedésekért felelős Eisenhower a megszálló hadsereg főparancsnoka volt 1944-45-ben, MacArthur pedig a csendes-óceáni csapatoké. Az utóbbi nevéhez fűződik több százezer japán katona és civil lemészárlása és nem utolsó sorban Hiroshima és Nagasaki. Később pedig a koreai hadműveletek főparancsnoka lett, míg Eisenhowert az USA elnökévé választották.

ugyanez a hadviselési mód folytatódott Dél-Vietnamban a hatvanas-hetvenes években, Szomáliában és Közép-Amerikában a nyolcvanasokban , Irakban  a kilencvenes évek és Afganisztánban 2003 óta.

A túszok szedését tehát jogosnak tartotta Eisenhower épp úgy, mint MacArthur. És annak tartják utódaik és utódaiknak utódai is. Amelyhez hasonló, ám jóval visszafogottabb intézkedéseket viszont nem bocsátottak meg sem a német hadseregnek, sem a magyar honvédségnek. Mind a mai napig tart például a felelősök felkutatása az újvidéki partizánelhárító razzia ügyében.

És mi még mindig Újvidéken  és az ott történt magyar partizánvadász razzián morfondírozunk?  Meg sem kérdőjelezzük, hogy háborús bűnösök voltak az ott szolgálatot teljesítő katonáink.

Ilyen partizánvadász razziázó múlttal az USA-ban több millió veterán éli békés nyugdíjas életét. Ha még nem kötötte fel magát az emeleti tusolóban rémisztő emlékei és a lelkifurdalás elől menekülve. Elképesztő számban öngyilkolják magukat az amerikai veteránok. Mert nekik nincs és nem is volt meg az a lelki támaszuk, lelkiismereti mentségük, mint a magyar honvédeknek, hogy harcukkal hazájukat és népüket védték a kommunista partizánok ellen.  

És akkor még nem szóltam Őfelsége a Királynő valamint Szent Oroszország anyácska délceg katonáiról Brit-Guayanától Ingusföldig. Mert ezek mindenütt ott voltak, ott vannak és ott lesznek.

Nemrég az egyik idős ujságírónk nosztalgiázva arra emlékezett, hogy anno 1956 októberében a nyugati égboltot kémlelték, érkeznek-e már az US ARMY  86.  légideszant hadosztályának szállítógépei segítségül a forradalmároknak?

Rémisztő remény volt ez, így történelmi távlatból visszatekintve!

Saját gazembereinket meg az oroszokat  még túléltük valahogyan, de  ráadásként az amerikaiakat? Belzebub ellen Beliált hívjuk segítségül?

Reklámok
Eisenhower a túszok kivégzését rendelte el

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s