Őrangyalok és ördögök

Mindenkinek van őrangyala. De nem mindenki tud róla. A genti születésű belga jezsuita szerzetes Petit atya tudott róla és gyakran tapasztalta angyala meglepő segítségét. A sok eset közül, idézzünk fel egyet. Maga Fr. Van der Aa, a történetben szereplő betegápoló és külön Páter Petit is elmondták a történetet annak idején.

Petit atya egyszer tüdőgyulladásban feküdt magas lázzal. A betegápoló testvér este, miután meglátogatta betegét, visszament egy emelettel lejjebb lévő szobájába és lefeküdt.

Késő éjjel keményen kopogtatnak ajtaján, mire álmából felriad.

„Tessék!” – mondja hangosan.

De nem nyit be senki, az ajtó csukva marad. A betegápoló már azt hiszi tévedett, megint el akar aludni.

De újra kopogtatnak, határozottan hallja.

„Tessék!” Tessék!

Senki nem válaszol. A betegápoló testvér most kíváncsi lesz és felül ágyában. Ekkor újra hallja, kopogtatnak.

„Tessék!” – szól újra.

De nem nyit be senki. Erre felkel és maga nyit ajtót. A folyosó üres, az éjszaka csöndje borul az öreg apátságra.

Az ápolónak eszébe jut, megnézi, nem kell‑e valami a betegének. Felmegy Páter Petit-hez, elmondja mi történt, és hozzáfűzi, nem tudja megmagyarázni, honnan jött a kopogás.

„Ez igen egyszerű” – feleli mosolyogva Páter Petit. „Szomjúság emésztett, és mivel megtiltották, hogy felkeljek, megkértem őrangyalomat, menjen és hívja el Önt.”

Ilyen gyermekien egyszerű, élő hite volt Páter Petit-nek, s talán azért vonzott magához a keresztény kor leghitetlenebb századában oly sokezer embert – írja róla Endrődy László.

Az angyalról való tudás hiánya szegényessé és magányossá teszi az ember életét. Aki viszont őrangyala társaságában éli mindennapjait, az az ember szerencsés. Segítőtársa, barátja van, aki sosem hagyja cserben. Őrködését a Teremtő utasítására végzi de mindenkor figyel a védence kivánságára is. Óhaja ellenére sosem tesz, élete vitelébe annak akarata ellenére sosem avatkozik bele.

„Ha jó angyalunk nem segít meg gyakrabban és észrevehetőbben, – mondta egyszer pater Petit – az azért van, mert nem fordulunk hozzá, nem kérjük segítségét. Beszéljünk hozzá egyszerűen és bizalommal s meglepve fogjuk tapasztalni, mennyire segít még a legkisebb dolgokban is.”

A Páter szinte kedves jóbarátja volt őrangyalának. Beszélgetett vele. Mikor már aggastyán korában, az1910-es években éjjel álmatlanságban szenvedett és már nem kelhetett fel, mint azelőtt, hogy a kápolnába menjen, őrangyalára bízta üzenetét.

– Jézus egyedül van, egészen egyedül a tabernákulumban; őrangyalom, menj és mondd meg neki, hogy szeretem.

Majd Szűz Máriára gondolt:

„Menj, kedves angyalom és mondd meg a Szent Szűznek is, hogy gyermeke gondol reá és szereti Őt mindig.”

Páter Petit nem habozott e gyermekded imát ajánlani papoknak és világiaknak egyaránt. Ilyenkor hozzáfűzte:

„Őrangyalunk hamarosan visszatér és égi áldást hoz szárnyain.”

Az őrangyal ellentéte az ördög. Mint neve is utal rá: őr-dög. Vagyis az a dögletes természetű őr-démon, aki minden rosszra rá akar venni. Az emberi szabad akaratot azonban nekiis tiszteletben kell tartania. Csak hívásra jön ő is, csak kérésre viszi áldozatát a kárhozat útjára.

Azt hihetnők, hogy azőrangyalok népszerűbbek és segítségüket gyakrabban veszik igénybe az emberek, mint azördögökét. De nem így van. A kor anyagelvű alaptermészete nem enged tudomást vennünk őrző angyalainkról. Elhanyagoljuk a velük való kapcsolattartást. Ha az emberek mégis a természetfelettivel lépnek kapcsolatba, az sokszor ördögeik közreműködésével történik. Tőlük kérik a támogatást, noha az ő segítségük sosem ingyenes, míg az angyalok az ingyenkegyelem közvetítői. Az ördög közreműködéséért kamatostul fizetni kell. Ha nem előbb, akkor utóbb. Olyan ez, mint amikor az uzsorahitel Többszörösét adjuk vissza, mint amennyit kaptunk. Ha egyáltalán szabadulni tudunk .

Malachi Martin egykori jezsuita, később sikeres író és ördögűző pap beszámolt az effajta ördögi elköteleződésről. A Sátán fogságában című könyvében leírja, hogy negyven nőnél és tíz férfinál végzett élete során ördögűzést. Kivétel nélkül mindegyik paciense önként, maga hívta a gonosz lelkeket, hogy segítsenek valamely vágyuk beteljesítésében. Voltaképpen semmi rendkívülit nem kívántak. Vágytak egy férfira vagy egy nőre és meg akarták szerezni maguknak. Gazdagok szerettek volna lenni, pénzt akartak vagy csupán egy jó állást. Cserébe felkínálták és eladták saját lelküket és túlvilági életüket. Részben mert semmilyen árat nem sajnáltak vágyaik beteljesüléséért. Részben pedig nem nagyon hittek abban, hogy létezik örök lét a túlvilágon. Pillanatnyilag kedvezőnek tűnt a cserearány. A semmiért megkapnak mindent, amire vágynak. Később aztán tisztult a kép és ráébredtek, hogy a helyzet éppen fordított. Az örökkévalóságot adták oda néhány kellemes pillanatért. És kutyául érezték magukat attól, hogy lerázhatatlan gonosz erők hatalmába kerültek. Malachi atya ötven olyan emberen tudott segíteni, akik megkérték, szabadítsa meg őket ördögi elkötelezettségükből. A többiek maradtak rabságukban. Meg sem tudjuk becsülni számukat, miközben egy kezünkön megszámolhatjuk az ördögűző tudással rendelkező papokat. Amerikában már Martin atya idején, az 1980-as években harmincezer sátánista csoport működött a szerényebb becslések szerint.

Sokan nem szégyellnek azóta nálunk is szövetséget kötni a Gonosszal, mi azonban többnyire ódzkodunk szóba elegyedni őrangyalainkkal. A Teremtés kezdete óta úgy tartják számon az írások, hogy a jó angyalok és a gonosz démonok aránya kettő az egyhez. Kétharmados többségünkkel biztos esélyünk van a győzelemre. Jónak lenni vagy legalábbis megpróbálkozni vele. Ez a siker titka.

Bővebben pater Petit-ről Endrődy László: Pater Petit mosolygó élete címmel a Pázmány Péter Elektronikus Könyvtárban.

Reklámok
Őrangyalok és ördögök

Őrangyalok és ördögök” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Eci szerint:

    De jó cikk! Páter Pio szerint gyakrabban kellene kérnünk Magyarorszàg őrangyalàt is, hogy segítsen! Különösen manapsàg! Én gyakran megteszem.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s