A finn evangélikusok öngyilkossága

Azt már megtapasztaltuk, hogy a németek mindenre, akár saját torkuk hősies  elvágására is készek ha ezzel bizonyíthatják politikai korrektségüket.

De hogy a finnek is ezen az úton járnának?Ez eddig elképzelhetetlennek tűnt. Egyházi vezetők, politikusok árulását még különösebb meglepetés nélkül vesszük tudomásul. De azt, hogy maga a istenhívő nép, a gyülekezet sokasága mondjon le az emberi méltóságról, ez maga a megvalósult abszurd!

A napokban történt, hogy Paivi Rasanen finn kereszténydemokrata miniszter egy gyűlésen elítélte az eutanáziát, a terhesség-megszakítást és azokat a kezdeményezéseket, amelyek a homoszexuálisok házasságra lépését támogatják. Sőt, arra biztatott: a hívek Isten szavából erőt merítve menjenek szembe a közvéleménnyel, a normákkal, néha akár a törvénnyel is.

A hívők azonban másképp gondolják. A beszéd után ugrásszerűen megnőtt a finn evangélikus egyházat elhagyók száma. Az erre a célra létrehozott internetes oldalt több mint négyezer kilépő kereste fel. A miniszter “fanatizmusa” és “felelőtlensége” miatt gondolták úgy ezek a hívők, hogy nem maradnak a közösség tagjai.

Kari Makinen érsek, a finn evangélikus egyház vezetője a Twitteren közölte, hogy a miniszter beszéde nem az egyház véleményét tükrözi. Az egyház véleményéről azonban hallgatott. Vagyis hozta a formáját, mint főpap. A nép szava Isten szava – sugalmazza a hallgatása.

Nálunk a hitoktatás és erkölcstan bevezetése a közoktatásba még így, vagy-vagy alapon is rettegést és iszonyatot gerjeszt a liberálisok körében. Mint ördög a szenteltvíztől, úgy tartanak mindkettőtől.

Félnek, hogy szélesedik azoknak a köre, akik erkölcsi és vallási alapon felismerhetik: az abortusz és az eutanázia a Ne ölj parancs megszegése. Szándékos emberölés, gyilkosság. A homokosházasság pedig olyan áldás egy államilag támogatott nemi eltévelyedésre, amivel a házasság szentségét csúfolják meg.

Vagyis legfőképpen a történelmi egyházak tanításától tartanak.

A finn példa mutatja, hogy liberáliséknak nincs okuk aggodalomra. Különösképpen nem, hogy a jelenség nem új. Már 2010-ben megtörtént Suomiban a fordulat, amikor egyszerre negyvenezren léptek ki a finn egyházból ugyanezen miniszter tapintatlan és „nem odaillő” kijelentései miatt, amikkel a homoszexuálisokat illette egy tévés beszélgetésben.

Az egyházak vezetői nálunk még látható késésben vannak azon igyekezetükben, hogy a felekezeteket megfelelő komfortfokozatra emeljék. Ami azt jelenti, hogy mindenfajta bűn megengedett amire a hívőnek alkalmasint kedve szottyan. Minden bűn elfogadható lesz – a holocaust tagadását kivéve. Csak haladnunk kell a korral, megfelelő tempóban, ahogyan a finnek teszik.

 

Reklámok
A finn evangélikusok öngyilkossága

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s