Az amerikai büdösség

 Amerika csodálatos ország. Már ami az Egyesült Államokat illeti, mert a kontinens további részei egy nagy smafu, mint Romániában Dobrudzsa vagy Budapesten a Nyócker és Bécsben a Marienhilferstrasse. Utóbbi helyeken a kultúra olyan hiánycikk, mint eszkimóknál a narancs vagy az araboknál az oltáriszentség.

Washington viszont egészen más. Washington a világ közepe és minden tekintetben vonatkoztatási pont lett számunkra, diaszpórákban élő mindenféle keresztény, mohamedán, animista és ateista, netalántán agnosztikus   halandóknak. Figyelünk is rá, mint a legfőbb orákulumra. Csak éppen az orákulumból áradó bűz zavarja az orrunkat.  

Tudjuk persze, hogy minden fontos onnan érkezik hozzánk, vagy legalábbis majdnem minden.  Az amerikai sertéshízlaldák  termelte éktelenül büdös hígtrágya  is holtbiztosan onnan folyik hozzánk a NASA tervezte szuperchannelen. Hiszen az USA tudományos apparátusa játszva megoldja ezt a feladatot is. (Ha nem hiszik, kérdezzék meg róla Snowdent.)

Érdemes hát figyelnünk Washingtonra. Nemritkán érdekfeszítő egyéb dolgok tanúi is lehetünk. :

Történt pedig e hó 13-án, hogy a washingtoni Legfelsőbb Bíróság közelében elhelyezett gránittáblákat „vandálok” döntötték le .   

 A táblákat, amelyekre a Tízparancsolat van rávésve, a Faith and Action keresztény missziós szervezet székházának kertjében állították fel 2006-ban úgy, hogy a bíróságra érkező bírák jól láthassák és alkalmasint olvasgathassák a feliratokat.

Az elkövetők a gránittáblákat a betonalaphoz rögzítő acélrudakat hajlították meg közel 90 fokban. Így a bírák számára olvashatatlanná vált  A Tízparancsolat.  Az esetet jobb híján a rendőrség vizsgálja. Mózes helyett, akit  sürgős teendői  pillanatnyilag a Közel-Keletre szólítottak.

 Az  incidensnek voltak előzményei is. A Tízparancsolat nyilvános megjelenítése ellen korábban is tiltakoztak amerikai jogvédő szervezetek. 2005-ben az USA Legfelsőbb Bírósága két ilyen ügyben döntött: egyik esetben engedélyezte, hogy egy ilyen emlékmű a texasi törvényhozás austini épületének területén megmaradhasson Isten 10 megfontolandó javaslatát hirdetve. A másik esetben viszont alkotmányellenesnek ítélte a Tízparancsolat megjelenítését a kentuckyi bíróság– mint ezt nem kis elégtétellel közli az AP hírügynökség.

 Hogy mit keres itt a címben szereplő trágyaszag? Csak annyit, hogy ugyanúgy  bűzlik, mint a bírósági ítéletek, amik a Tízparancsot engedélyezik vagy tiltják, pillanatnyi érdekeik szerint. Legyen szó akár Texasról, akár Kentuckyról.

Mintha lenne bíróság, amelynek joga van Isten parancsainak felülbírálatára.

Reklámok
Az amerikai büdösség

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s