Vegetáriánus börtönöket!

 Bíztató tapasztalatok gyűltek össze az elmúlt évtizedekben a vegetáriánus étrenddel foglalkozó szakemberek feljegyzéseiben.  Az ilyen étrenden élők nem tapasztaltak semmiféle  testi károsodást.  Erőnlétük et megőrizték, nem ritkán még növelték is, számos pusztító civilizációs betegség elkerülte őket és  ami a legfigyelemreméltóbb: lelki életük kiegyensúlyozottá vált.  Sokaknál megszűnt az életüket megkeserítő szorongás és az ezt követő agresszív viselkedésmód.  A verekedés, a veszekedés, atesti sértés és a másik  életét kioltó dühödt indulat. Csupa pozitívum.

 Ami azonban a vegetáriánus étrend bevezetését gátolja világszerte, az az anyagi ellenérdekeltség. A vegyeskosztot készítő üzemi konyhák  nagyságrendekkel több hasznot hajtanak üzemeltetőiknek és ez a haszontöbblet erősen akadályozza a zöldkoszt bevezetését akár kórházakban, akár  a fogvatartottak intézeteiben. Csaknem száz év telt el azóta, hogy egy vállalkozó kedvű orvos hosszabb ideig kisérletezett ezzel az ötlettel, mégpedig Törökországban. Az orvos alighanem magyar volt, hiszen a feljegyzések Karolyi néven említik. A húszas évek elején vállalt munkát Törökországban. Talán politikai okokból, talán csak egyszerű kalandvágyból. Szürke Farkas, vagyis Kemál Atatürk ajánlására megbízták Károlyit egy hatalmas török fegyenctelep felállításával valahol az Isten háta mögött. Ha nem tévedek, Törökország kietlen, sziklás hegyvidékén, majdnem pontosan ott, ahol akkoriban feltárták Bhogazköy mellett a hettiták 3000 éves fővárosát, Hattusast.
  Kevés pénzt, de szabad kezet kapott. Meglehetősen tág határok között érvényesíthette saját elképzeléseit a büntetés-végrehajtás területén. Elképesztő intézkedéseket hozott a telep életében – legalábbis beosztottjainak haja az égnek állt tőlük. Például minden újonnan érkezett elitéltnek három napig böjtölnie kellett és ezt követően vegetáriánus kosztra fogta őket. Szerette volna az őrzést ellátó katonákat is erre a kosztra rávenni, de azok nem voltak hajlandóak. A  kisérletet rokonszenvvel figyelő vilajet parancsnoka azt jegyezte fel, hogy ezzel az egyetlen étrendi intézkedésével gyökeres változások indultak meg az elitéltek testében és lelkében. Noha eleinte igen nehéz volt elfogadniuk, hogy nem ehetnek húst, lassan megszokták az új rendet is. Zsírt, húst vagy egyéb állati terméket soha semmilyen formában nem kaphattak a továbbiakban. Táplálékuk zöldségek, gyümölcsök, gabonakásák növényi olajok és olajos magvak voltak. Ezek mellé forralt vizet ihattak italul és ha már a forralás amúgy is megtörtént, a forró vízbe  Karolyi gyógynövényeket dobatott: például az ott vadon termő melissát, a citromfüvet. Amiről köztudott, hogy nyugtató hatású.  A rabokat munkára fogta, megszüntette a fegyelmezés olyan eszközeit, mint a kaloda, a sötétzárka és a testi fenyítés. Már félév elteltével voltak eredmények. Az őrszolgálatot ellátó katonaság elképedve tapasztalta, hogy a rabok között nincs semmiféle erőszakos cselekmény. Megszűntek a verekedések, a torzsalkodások. Ami nézeteltérés történt, arról rendszerint kiderült, hogy azt az őrszemélyzet provokálta ki a rabokkal szemben.
  – Mi történt? Megjavultak volna a foglyok?  – kérdezte Karolyit a vilajet parancsnoka. .
  – Erről szó sincs, ezt még én sem vártam el tőlük. Mindössze annyi történt, hogy a rabok szervezetéből kiürültek azok a vegyületek, amik elszennyezték, irritálták és jelenlétükkel folyamatosan arra késztették őket, hogy erőszakosak, indulatosak, alattomosak, szorongók és gyűlölettel telítettek legyenek. Kiürült testükből az az anyag, amitől agresszívek és bűnözők lettek. Ezek a gonosz hatású szerek az ember által elpusztított állatok húsával kerülnek a foglyok szervezetébe a mindennapi táplálkozás során. S ahogyan ezeknek bomlástermékei  kiürültek az emberekből, úgy váltak azok mássá, megszabadulván a gyötrő késztetésektől. magyarázta  Karolyi.    Meggyőződtem róla, hogy az emberi agresszió a húsevés következménye – szögezte le és megköszönte a vacsorát, amit a vilajet parancsnoka az ő tiszteletére és búcsúztatására rendezett 1922. tavaszán.  

Az orvosnak nem sokkal ezután nyoma veszett, csupán feljegyzések maradtak utána, amik mindmáig foglalkoztatják a vegetáriánusokat és a vegyestáplálkozáspártiakat egyaránt.  . Sajnálják, hogy gyógyintézeti kisérleteket nem végzett. Vagy legalábbis  ha végzett is, nyoma ilyesminek nem maradt. Még a keresztnevét  sem sikerült kideríteni,  az iratokban mindenütt az egyszerű Karolyi néven jelölik személyét.

(Irene Schön és G. T. Silvanus  feljegyzései alapján.)

Reklámok
Vegetáriánus börtönöket!

Vegetáriánus börtönöket!” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s