A máglyáravaló mágia

A szélsőséges véleményeket  gerjesztő Malachi Martin ír jezsuita író és ördögűző életművéről mindmáig, halála után 14 évvel is élénk vita folyik. Még abban is nehezen egyeznek meg, hogy természetes vagy erőszakos halállal távozott-e az élők sorából. Jogosultságát az ördögűzésre pedig a legtöbben  megkérdőjelezik.  A II. vatikáni zsinat egyik bennfentes szakértő személyisége volt.  Paleográfus tudós. Később VI. Pál hozzájárulásával kilépett a jezsuita rendből.  A további életét az írásnak kívánta szentelni és sikeréhez nem fér kétség.  Egyik, nagy példányszámot elért  könyvében ördögűző tapasztalatairól ír. Több tucat gonosz lélektől megszállt nőt és férfit szabadított meg a beléjük csimpaszkodó szellemi élősködőktől. Ami a történetekben  a legmeghökkentőbb, hogy milyen olcsón adták el lelküket ezek a nők és férfiak az ördögnek . Utólag számukra is bagatell dolgokért: egy jól fizető állásért, egy kívánatos szexuális partner kegyeiért,  az átlagosnál alig magasabb társadalmi pozicióért. Malachi Martin atya segítségével is kemény munkájukba került szabadulni megszállotságuktól. Ők a szellemvilág proletárjai voltak  Alexandriától New Yorkig, akik úgy érezték, hogy az ördöggel kötött szerződésükkel csak a láncaikat veszthetik – de mindent megnyerhetnek általa, mint ezt hasonlóképpen  hitték a marxizmus  megszállottai is.  Utóbbit kitalálója, Karl Marx, ez a XIX. Században született globáldémon is megígérte a világ proletárjai számára sikeres egyesülésük esetére.

Van azonban az ördöggel szövetkezőknek egy magasabb kasztja is. Nevezhetjük őket varázslóknak, mágusoknak, boszorkányoknak, boszorkánymestereknek és így tovább. Elnevezésük ezernyi. Amiként az általuk használt praktikák száma is megszámlálhatatlan. Az inditék mindegyiküknél azonos: a maguk javára fordítani a démonok természetfeletti képességeit. Megidézik az ördögöt és ajánlatot tesznek neki. Egyfajta csereüzletet  kínálnak fel. Ha az ördög (démon, sátán, gonosz szellem stb.) teljesíti  amit a mágus kér, akkor cserébe a mágus is megteszi majd azt, amit az  ördög kíván.

Legalábbis ezt ígérik nagy garral és így tudjuk ezt mi, átlagemberek is. Mi, akik általában ördöggel, Sátánnal, démonokkal  nem   bocsátkozunk tárgyalásokba. Legalábbis tudatosan, szabad akaratunkból  nem. Nem rendelkezünk ilyen irányú képzettséggel és legfeljebb sóvárogva tekintünk a mágusok tudományára.   Néha indulatból, egy-egy dühroham erejéig eleresztjük a gyeplőt, de ilyenkor az ördög is tudja, hogy a legritkább esetben kell komolyan vennie a meghívásunkat. Mi nem kínálhatunk fel feketemiséket, ember és állatáldozatokat, gonosz és elvetemült szexuális rítusokat csereszolgáltatásként. A puszta lelkünk lehet csak a tét. Ilyen esendő lelkekkel pedig teli van náluk a padlás. Amúgy is állandóan jelen van egyik fohászunk, ami  a kísértés hatásfokát erősen rontja: Uram, szabadíts meg a Gonosztól!

 

2.

 

A mágust azonban másféle fából faragták. Tudatos személyiség. Afféle kereskedő, vállalkozó, akinek átjárása van a  transzcendenciába. A túlvilágot úgy kezeli, mint egy mai külkereskedő a vámszabad területet az ország kellős közepén.  Számára nem Krisztus az egyetlen kapu a túlvilág kerítésén.   Egészen pontosan fogalmazva Jézus neki sem nem Krisztus, sem nem  ajtó odaátra. A mágus számára a Sátán az üzlettárs, kereskedelmi partner, akivel kapcsolatban áll, akivel szemben minden trükk megengedett és akitől úgy akar nyerni, hogy ő maga  – ha csak nem muszáj – fizetségül semmit sem ad viszonzásként. Biztosítékként a mágus az égi hierarchia segítségében bízik, rájuk számít.  Ami képtelenségnek tűnik, de a kalmárok trükkjei ilyesfélék.  Gondoljunk csak Gyurcsányra és az ő trükkjeinek százaira.

Legtöbbször hiába kisérleteznek, hiszen sunyi szándékokat  az égiek nem támogathatnak még akkor sem, ha felhasználják jelképeiket, szimbólumaikat. Márpedig felhasználják a Teremtés alapidomait. A köröket, a három- és négyszöget és minden lelkifurdalás nélkül a keresztet  vagy a Dávid-csillagot is.

A démonok megidézésekor a maga köré húzott védőkörök, kereszttel megjelölt szimbólumok, angyali és arkangyali jelképek mind a mágus védelmét szolgálnák és persze azt a hátsó gondolatot támogatja, hogy ő bizony megkapja a gazdagságot, örömöt, jólétet és egyéb javakat a démontól, de neki viszonzásként az égi hierarchia segítsége  révén remélhetően nem kell teljesítenie a saját vérrel megírt szerződés passzusait sem. Ami szerződésben a legkevésbé súlyos vállalás, hogy az illető az ördög rendelkezésére bocsátja a lelkét és ezáltal elveszíti az üdvözülés lehetőségét. Az elvállalt további bűncselekmények listája a végtelenségig lenne sorolható.

 

3.

 

Mindent összevetve a mágus az emberiség aljanépe, a szélhámosok szélhámosa, akinél szégyenletesebb figurát az emberiség nem produkált Káin óta. Ez az ókori testvérgyilkos hozzá képest úriember. Az idők persze változnak, Káin a mai szokásjog szerint akár Nobel-békedíjra is jogosult lehetne .

Némelyek  persze „ráfáznak a sompolygásra. Ilyen volt a tudomány hőseként tisztelt  Giordano Bruno(Jordániai Brúnó),  akit az égi  szent hierarchia áldozataként gyászolnak, noha igazából  éppen ellenkezőleg, személyesen az ördöggel kötött szerződésszegéséért büntette tűzhalállal az alvilági kollega 1600-ban Róma egyik hangulatos zöldterületén rakott máglyán. A békedíjas Obama sorsa egyelőre eldöntetlenre áll. Az ember sajátja, hogy bármikor jó útra térhet.  

 

A mágus azonban többnyire makacsul szövetkezik az alvilággal és bízik az égi segítségben. Olyan ez, mint amikor a bankár a demokratikusan választott  országgyűlés által meghozott törvényekre hivatkozva  lopja meg üzletfeleitt. Számára   a PFÁSZ  a mennyei hierarchia tagja,  noha  mi, általában tájékozatlan  kisemberek már rég tudjuk, hogy  a pénzügyi felügyelet  az ördögnek keményen elkötelezett híve. Luciferből Sátánná bukott, nem is oly rég.

A mágus önmagát is becsapja. Azt hiszi, hogy megússza a bosszút és az ítéletet is. Hiszen ő csak ezt a pár földi évet szeretné kellemesen eltölteni.  Ha hisz is az örök életben, nem vesz róla tudomást, a jelenre összpontosítja erőfeszítéseit. Nem érdekli igazán, hogy kegyetlenül drágán fizet majd érte.

A másik nagy hibája, hogy mindig konkrét kérésekkel fordul démonaihoz. Pontosan megnevezi, melyik nő legyen az, akit a démon az ő ágyába bújtat. Megnevezi a márkáját és évjáratát a luxusautónak, amit kér. Megjelöli  fényűző ingatlanának árát, helyét, éghajlatát, személyzetét. Pontosan felsorolja elvárt élvezeteit és nem alkuszik!                                                       

És feltehető, hogy éppen ezért nem fordul az angyalokhoz kéréseivel. Az angyalok néha feltételeket szabnak.  Egyébként mi magunk is a legritkább esetben szövetkezünk angyalokkal, noha az ő segítségük tökéletesen díjmentes és a szó szoros értelmében üdvözítő.

 

Van azonban a mágusoknak egy kényelmetlen tulajdonságuk. A türelmetlen mohóság.  A várakozásra képtelenség.  Mindent azonnal akarnak és pontosan úgy, ahogyan azt korábban elképzelték. Ezért hajlandók feláldozni a jelen pillanatnyi kielégüléséért akár az eljövendő örök életet is.

 

4.

 

A mágus viselkedésének ellenkezőjét egy ismeretlen szerző hálaimája mutatja be a legszemléletesebben.

 

Íme:

 

Erőt kértem az Úrtól – s Ő nehézségeket adott, melyeken megedződtem.

Bölcsességért imádkoztam – és problémákat adott, melyeket megtanultam megoldani.

Előmenetelt óhajtottam – gondolkodó agyat és testi erőt kaptam, hogy dolgozzam.

Bátorságot kértem – és Isten veszélyeket adott, melyeket legyőztem.

Szeretetre vágytam – és kaptam az Úrtól bajba jutott embereket, hogy segítsek rajtuk.

Kegyes jóindulata helyett, alkalmakat kaptam a jóra.

 

Semmit sem kaptam, amit kértem; és mindent megkaptam, amire szükségem volt.

A mágusok, a varázslók, de még a hétköznapi emberek kérései is legtöbbször konkrétumokat tartalmaznak. Pontosan leírják, elmondják, részletezik mire vágynak és vágyaik teljesítéséhez nemritkán a  legapróbb részletekig ragaszkodnak. Mint a gyerekek. Bizony, bizony, oly nehéz felnőtté válni. Még nehezebb az örök élettel kalkulálni.

Reklámok
A máglyáravaló mágia

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s