Horthy a Goldbergerek védelmében Imrédy ellen

Milotay István írja  az Egy élet Magyarországért című könyvében, az 1938-as esztendő tájékáról:”Épp ezekben az időkben sokat beszéltek az egyetemi ifjúság egy küldöttségének balsorsáról, amelynek tagjai, valamely az ifjúságot érdeklő kérdésben a kormányzóhoz fordultak támogatásért. Az audiencia folyamán szegények célzásokat mertek tenni a zsidó nagytőke visszaéléseire. Horthy mindjárt félbeszakította őket. Annyira kihozták sodrából ezek az ártatlan megjegyzések, hogy indulatosan ráförmedt a megszeppent küldöttségre.

 

– Vegyétek tudomásul – mondta indulatosan -, hogy ezek a Goldbergerek többet használtak Magyarországnak, mint az

összes szájas jobboldali politikusok.”

A minapi dávidcsillagos  hangos tüntetés Horthy kormányzó szobra és a református gyülekezet ellen  a Hazatérés  temploma előtt mintha arról tanúskodna, hogy  a mai  cionisták nem méltányolják Horthy nyílt rokonszenvét  a zsidóság iránt és még egy magánterületen felállított mellszobra ellen is keményen tiltakoznak.

 Milotay István jobboldali politikus volt. A Magyar  országgyűlés ellenzéki padsoraiban volt képviselő.  Nem szerette Horthyt és különösebb  tiszteletet  sem érzett iránta.  Mint ujságíró az Új Magyarság szerkesztője volt és képviselőként Imrédy Béla híve  és barátja lett.

a zsidó származása  miatt a miniszterelnöki tisztéről lemondatott   Imrédyt  Horthy nem kedvelte. Zavarta az a buzgalom, amit Imrédy a zsidó nagytőke hatalmának korlátozása érdekében  tanúsított. Horthy védelmébe vette a Goldbergereket, a csepeli fegyver- és gépgyártó Weisz Manfrédot, a salgótarjáni Rimamurányi vasgyártó famíliát vagy Chorin Ferencet, az általa pénzügyi zseninek tartott bankárt. Miközben nem tett lépéseket a két halálraitélt zsidó Komintern-terrorista , Sallai és Fürst életének megmentéséért és még a kabaré műfaját zseniálisan megújító Békefi Istvánt is hagyta  elitélni az angol titkosszolgálat  számára végzett kémkedésért. Utóbbi Sopronkőhidán kezdte meg  büntetése letöltését, a német megszállás után pedig Dachauba vitték, onnan szabadították ki az amerikaiak a Magyar színháztörténet  eme nagyságát. . . Horthy Antonescuval, Tisoval és Hitlerrel ellentétben nem hitt a zsidók kollektív bűnösségében. Hitt azonban a népek és nemzetiségek békés egymás mellett élésének lehetőségében. Ez a hite még a Monarchia idejéből maradt meg benne. E hite miatt minősítették ókonzervatív feudális őskövületnek. .

 Imrédy származása sem érdekelte különösebben. A zsidó nagypapa felbukkanása csupán ürügyként szolgált arra, hogy megszabaduljon  tőle.   Sulyok Dezső parlamenti interpellációja Imrédy  zsidó felmenőit illetően kapóra jött neki.

Imrédy halálos bűne nem is az amúgy elszabotált első két zsidótörvény előkészítése,  hanem a Fellner család szeszmonopóliumának államosítása volt. Ez az egyetlen monopólium volt az, amit  Horthy kényszeredetten ugyan, de engedett felszámolni.  Azt a monopóliumot, amelynek hatalmas jövedelme a család kezében  összpontosult és mint utóbb kiderült, a Fellnerek évente százmillió  pengőt sikkasztottak el a kincstártól adóeltitkolás révén.  Hogy fogalmunk legyen a sikkasztás mértékéről, ebből az összegből évente két komplett páncélos hadosztályt lehetett volna felfegyverezni és hadrendbe állítani.  Imrédynek ez az akciója először a miniszterelnöki pozíciójába került. A Fellnerek kinyomoztatták  a zsidó nagypapát és Sulyok Dezső ügyvédi-képviselői  közreműködésével Imrédyt lehetetlen helyzetbe hozták.( Sulyok nem  mellékesen Szálasi örmény keresztlevelét is előkerítette, ami hamis eredete ellenére is nagyot  durrant a nemzetgyűlésben.)

Imrédy tehát Lemondásra kényszerült.   majd a Fellner-kartell bosszúja  teljessé vált a háború után, amikor  a volt MNB elnök és miniszterelnök1946.  februárjában a kivégzőosztag elé állt. . Sulyok Dezső képviselte a vádat, mint népügyész. Sulyok  szerint  jutalomból nem akasztották, hanem főbe lőtték. Kegyelemből  azért az emberfeletti erőfeszítéséért, amivel a börtönben kidolgozta az új pénz, a  forint bevezetését szolgáló intézkedési tervet, amivel útját állhatták a kozmikus méretű Magyar inflációnak. Sulyok már szinte biztosra vette, hogy az ő jutalma népügyészi közreműködéséért  a köztársasági elnöki szék lesz Tildy bukása után, de nem így történt.  Még szerencsésnek is mondhatta magát, hogy sikerrel szökött Nyugatra. De ez már egy másik történet…

 Az idézett forrás: Milotay István: Egy élet Magyarországért címmel található meg az interneten. Alcíme: Ami Horthy emlékirataiból kimaradt.

Reklámok
Horthy a Goldbergerek védelmében Imrédy ellen

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s