Az Athosz hegyi szerzetesek és a kuncevói gramofon

A vezér haldoklott.

Bulganyin, malenkov, hruscsov ésberija mindennapos beteglátogatással tisztelegtek az agyvérzésben lebénult Sztálin kuncevói dácsájában, 1953 tavaszán. Végül Berija titkárnője adta be Sztálinnak azt a méreginjekciót, ami végzett a nagy emberrel. Ez a nemhivatalos , ám suba alatt hivatalosként elfogadott változat mindmáig. És a legtapintatosabb is. Mentesíti a felelősség alól a Kaganovicsokat és elhárítja a gyanút Rosa Kaganovicsról, Sztálin feleségéről, hogy ő mérgezte volna meg az ország zsidótlanítására készülődő diktátort.  Bűnbakká teszi viszont Beriját, akit aztán Hruscsov  lő agyon a Sztálin halálát követő hatalmi harcban, amiben Bulganyin és Malenkov is  alulmarad a Kaganovics-testvérek által oly melegen támogatott Hruscsovval szemben.

Csodálatosak ezek az összeesküvések. Akár elméletben, akár gyakorlatban szemléljük őket. Főként, hogy minden apróságnak jelentősége van. Annak is, hogy Nyikita Szergejevics Hruscsovot a moszkva melletti novogyemicsi bazilita kolostor temetőjében hantolták el és teste máig ott porlad. Nem a Kreml falában, mint Dzsugasvilié és nem a Mauzóleumban, mint Uljanové.

Létezik tehát itt egy vékonyka keresztény vonal, amit több évtizedes bolsevizmus sem tudott  végképp eltörölni.

Ezt a keresztény vonalat erősíti meg egy másik történet, amit ugyancsak Sztálinnal hoznak kapcsolatba.  A legenda, pontosabban az itt-ott terjedő szóbeszéd szerint Sztálin 1952-ben  vallásos megvilágosodáson esett át és visszatért ifjúkori ortodox hitéhez, amit még papnövendékként gyakorolt, mielőtt szociáldemokrata rablógyilkos bankrablóvá avanzsált volna.

A mindenre kapható titkosszolgálati főnök, Berija segítségével sikerült felvennie a kapcsolatot az Athosz-hegy  szerzetesköztársaságával és kérte, hogy bűnbánatot gyakorolva betérhessen közéjük. Berija gondoskodott hasonmás helyettesről, akit aztán nem sokkal Sztálin „beöltözése” után a már említett módon a kuncevói dácsában Sztálin tudta és beleegyezése nélkül eltettek láb alól. Beriját leleményes és hataloméhes személyiségként ismerték, neki az ál-Sztálin is  akadály volt a legfőbb hatalom felé vezető úton.

Ez a nyaraló mindennel fel volt szerelve, ami a diktátor védelmét és kényelmét szolgálhatta. Őrség vigyázott álmára, világvevő rádiókészüléken értesült a hírekről és volt a kényelmi eszközök között egy gramofon is. A vezér halálát követően felfigyeltek a vizsgálók erre a készülékre. A korongján egy Mozart zongoraverseny  felvétele feküdt.

A Magyar Nemzetben Végh Alpár Sándor megemlékezik a sztálini Szovjetunióban élt zongoristanőről, Marija Jugyináról, aki egyszer olyan csodálatosan játszotta Mozartot, hogy a hangversenyt rádión hallgató Sztálin sírva fakadt. Azonnal betelefonált a rádióba, ahol az illetékes azt hazudta, hogy megvan lemezen a darab. Sztálin parancsba adta, hogy másnap reggel küldjék el a lemezt a rezidenciájára. A zenészek újrajátszották a zongoraversenyt, készítettek belőle egy példányt, s másnap ezt a lemezt elküldték Sztálinnak. A diktátor pedig húszezer rubelt küldött Marija Jugyinának, aki azonban ezt válaszolta: „Köszönöm a segítségét, Joszif Visszarionovics. Imádkozni fogok Önért éjjel-nappal, és kérem az Urat, bocsássa meg a nép és az ország ellen elkövetett nagy vétkeit. Az Úr irgalmas, s megbocsát majd. A pénzt annak az egyháznak adom, amelyhez tartozom.”

Ennél kevesebbért is kijárt akkoriban a tarkólövés.

Sztálin azonban nem adott parancsot a zongoristanő letartóztatására és kivégzésére vagy száműzetésére. Épp ellenkezőleg: Marija Jugyina felvétele  ott hevert a kuncevói gramofon korongján. A cikkíró arra is kitér, hogy Marija Jugyina nyakában keresztet hordott, és koncertjein az első hang leütése előtt mindig keresztet vetett.  Amiről természetesen Sztálin is tudott, hiszen láthatta akoncerteken, de Berija is megsúghatta neki nagy jóindulatával.

Ez a történet is arra figyelmeztet, hogy itéleteinkben legyünk óvatosak. De még jobb, ha nem is itélünk. Az igazság amúgy is „odaát” van. Vagy az Athosz hegyen vagy pedig Kuncevóban.

Reklámok
Az Athosz hegyi szerzetesek és a kuncevói gramofon

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s