Előkelők és jobbágyok

 

Nagyon régen,  volt ez. Legalábbis annyira régen,hogy a tényeket ellenőrizni már-már lehetetlen. Vagy elhiszik, vagy sem. Az előbbi ajánlatosabb, mert szórakoztatóbb. A  Kételkedéssel viszont szegényebbek leszünk egy  historikus legendával, ami olyasmi, mintha a Nagh Hammadi Kopt korsót a gnosztikus evangéliumaival vagy a Holt tengeri tekercseket sosem találták volna meg.

 Image

Még az említetteknél is korábban volt szokásban, hogy  a hadjáratra indult sereg egy része   hajnalonta korábban kelt, mint társaik. Innen kapták nevüket: ők voltak az előbb kelők.  Rövidítve az „előkelők” Feladatuk volt a szállítandó hadianyag és élelmiszerek másnapra  felhasználásra való előkészítése. A málhás állatok itatása és etetése és nem utolsó sorban a később kelő harcosok számára elkészíteni a reggelit. Ráadásként csatlakozott ezekhez a feladatokhoz egyfajta harci rituálé, papi szertartások a hajnallal és a Napkeltével kapcsolatban, ami  az átlagharcos szemében  nem kevés tekintélyt kölcsönzött nekik. A legtöbben hittek benne, hogy az előkelőek hajnali tevékenységétől függ   a sereg másnapi  sikere vagy kudarca. Esetleg az egész hadjáraté.

 Hogyan és mikor váltak a félig –meddig megvetettelőbbkelőkből  nagy tiszteletnek örvendő előkelők, azt szinte lehetetlen felderíteni. De mire elérkezünk  a középkorba, a szó már a felsőbb  osztályokhoz tartozókat jelölte és fokozatosan  függetlenedett a katonaságtól.

 Ellenkező pályát futott be  „Jobbágy” szavunk. A középkor elején még a királyi várbirtokok katonaságát jelölte akár várkapitányi ranggal is. A századok folyamán katonai  rangjukat részben elvesztettték és átsorolódtak a mezőgazdasági termelés derékhadához. Mígnem aztán a fokozatosan szegényedő parasztságot jelölték vele és a XIX. Században már felszabadításuk vált programmá és követeléssé.

Mielőtt azonban ítéletet mondanánk az előkelők és a jobbágyok sorsáról, vegyük tekintetbe, hogy  a maguk idejében tökéletesen teljesítették a feladatukat, amit a  Nemzet rájuk kimért.

Függetlenül  javadalmazástól vagy nélkülözéstől.

Reklámok
Előkelők és jobbágyok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s