Bérgyilkosok szép új világa

 Az élet hódolatteljes tisztelete! – válaszolta Albert Schweitzer annak idején a lambarenei kórház udvarán, amikor egy kiváncsi ujságíró  az orvos-orgonaművészt áldozatos gyógyító munkája  inditékairól faggatta.

Bizony  ez rég volt, de igaz kijelentés volt. Valamikor a múlt század ötvenes éveiben beszélt erről Schweitzer.

Azóta fordult a világ és a következő hírcsokor inkább jellemző napjainkra, mint az elzászi békeapostol hajdani kijelentése az életről.

Íme a jelen napok  híreiből egy s más:

 

A holland volt egészségügyi miniszterasszonyt holtan találták háza garázsában a minap. Els Borst volt miniszter volt az áldozat, aki arról nevezetes, hogy ő kezdeményezte az eutanázia legalizálását az országban. Ami pár éve megengedi Ebben a szupercivilizált  németalföldi  államocskában a gyógyíthatatlan betegek elpusztítását az állami orvosegészségügyi   szolgálat közreműködésével. Pár éve már, hogy beszéltem Hollandiába elszármazott nőrokonommal, aki részletesen beszámolt férje haláláról. A súlyos, gyógyíthatatlan hasnyálmirigyrákban szenvedő férjnek engedélyezték a halált és a körzeti orvos adta be neki a  végzetes méregadagot a házaspár lakásán. Aztán távozott a halál megállapítása után és az özvegy ott maradt halott férjével és eleven gondolataival. Nem irigyeltem sem őt, sem a kivégzett férjet de legkevésbé az orvost. Pedig mai fogalmak szerint igencsak  humánus cselekedetet vittek végbe. A rokonom halk, monoton hangon mesélte el a történteket jó egy évvel később és nem volt érezhető hangjában a katarzisnak a legkissebb nyoma sem, amit a jó, az értelmes, a boldog és hősi halál   idézhet elő az élők lelkében.

 

Isten nyugosztalja a 81 éves miniszterasszonyt, akár betörő okozta erőszakos  halálát, akár valami végzetes baleset.  Talán még megtapasztalja Isten végtelen irgalmát is odaát. Mondják ugyanis, hogy az utolsó pillanatában mindenkinek megjelenik a Megváltó és felkínálja Isten országát az e világból távozó  bűnbánata ellenében. Hívőnek, hitetlennek, mohamedánnak, animistának  vagy zsidónak egyaránt. Nem tudhatjuk ezt biztosan.  De reménykedünk benne, hogy így van.

Híre jött annak is, hogy Washinton államban felfüggesztették a halálos itéletek végrehajtását. Ugyanezen időben azt is hírül adták az ügynökségek, hogy méreginjekcióval végeztek Florida államban azzal a pedofil gyilkossal, aki  megerőszakolt, megölt majd feldarabolt egy kilencéves kisfiút. Mindkét intézkedést az élet tiszteletével indokolták, természetesen.

Hazánkban egy Szabó Timea nevű  honanya azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy törvénybe iktatná, hogy a csecsemőgyilkosságot enyhébben bírálják el a bíróságok, mint a „rendes” emberöléseket. (A képviselőasszony nyilván nem tudja, hogy a bíróságok mindig figyelembe veszik a szülés okozta korlátozott beszámíthatóságot az asszonyoknál.)

 Még e napok hírei közé tartozik az is, hogy A délkelet-lengyelországi Rzeszówban 25 éves börtönbüntetésének letöltése után szabadon engedtek egy négyszeres pedofil gyilkost, akinek szabadulása körül hetek óta parázsló viták zajlottak.

Mariusz Trynkiewiczet ugyan 1989-ben halálra ítélték négy fiatal fiú megerőszakolásáért és meggyilkolásáért, ám a halálbüntetést azóta eltörölték Lengyelországban, így a  gyilkos büntetését 25 évi börtönre változtatták. Ez járt le a napokban.

A  halál  mostanság hol ajándék, hol büntetés, hol pedig  civilizációs vívmány. Árfolyama is változó, attól függően, hogy magzat, csecsemő, gyerek vagy felnőtt, netán öreg az áldozat.  A relativizmus e téren is uralkodik. Nehéz eligazodni ebben az anyagelvű morális káoszban. Áldozat, bíró, hóhér és tettes között nehéz éles határt meghúzni.

A napokban zajlik hazánkban  a másfél  évtizede  nyomozgatott bérgyilkosságok tárgyalása. Prisztás, Fenyő és az alvilág többi tagjának halála újra foglalkoztatja a közvéleményt.

De?:

Jut-e eszébe manapság valakinek, hogy a hóhér  államilag fizetett bérgyilkos? Hogy az afgán hegyekben zsoldért partizánokra vadászó katona államilag fizetett bérgyilkos? Hogy a magzatelhajtást végző nőgyógyász, aki az édesanya méhében pusztítja el a gyereket államilag fizetett bérgyilkos? Hogy a belga vagy holland egészségbiztosító orvosa, aki  gyakorolja az euthanáziát betegén, államilag fizetett bérgyilkos??

Miközben mindannyian  meg vannak győződve arról, hogy a közjó  szolgálatában dolgoznak, harcolnak. A rossz, a gonosz rajtuk kívül, másutt, tőlük függetlenül, ráadásul  ellenük tevékenykedik a világban.

Legalábbis így hiszik. Hiszen törvények igazolják őket, amely törvényeket emberek hoztak és jegyeztek polgári és büntető törvénykönyvekbe.

Mindszenty írta emlékirataiban: A Sátánnak az a célja, hogy Istentől emancipálja, „felszabadítsa” az embert. És amikor az ember megszédülve elhiszi már, hogy ő a szédítő nagy hatalomnak a birtokosa és ő, az ember csinálja már a törvényt embertársának, akkor veszi észre, hogy a tömeg mélyén a rabszolgák között van, ő az ember.

     Aki eddig Isten trónjától függetlenül akart magának emberi méltóságot és hatalmat, az mindig lebukott a rabszolgaság színvonalára. Aki meghajol Isten hatalma és fensége előtt, az emberi méltósággal magasodott mindig. Én az emberi méltóságot az Istentől sohasem féltem. Inkább féltem az embert magától az embertől, mert írva vagyon a Szentírásban: „Átkozott, aki emberben bízik.”

 Ha valakinek módja van rá, tudassa ezt a belga királlyal. Mielőtt őfelsége aláírná a nyugati civilizáció legújabb remekét, a gyermek-euthanázia törvényt. Ami nem egyéb, mint hódolatteljes tisztelgés a halál előtt.

Reklámok
Bérgyilkosok szép új világa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s