A nagylelkű Brusznyai Árpád és az irgalmatlan Papp jános esete Veszprémben

 (Valamint az említésre méltóan örökhülye Papp-famulus, Szekeres Imre)

 Az ötvenhatos Forradalmi Bizottmány elnöke volt Brusznyai Árpád tanár úr. Papp Jancsi pedig a megyei Párbizottság első titkáraként tette, amit a forradalom előtt a kommunisták tenni szoktak volt. Papp elvtárs famulusa  egyébként az a Szekeres Imre volt, aki ma dúsgazdag pesthidegkúti milliárdosként még mindidg járatja a száját ugyanabban a kommunista pártban, amiben  a magyar Faggin tanítványaként kezdte annak idején.

Valószínűleg részegesebb figura ma már, mint az emlékezetes „demizson”becenevű Dobi István elnökünk volt és kegyetlenebb, mint a  Tildy Zoltán tiszteletes-elnök, akit a népnyelv nemes egyszerűséggel a „palástos hóhérnak” nevezett el. A többszáz népbírósági halálos ítéletet 46-tól kezdve ugyanis kivétel nélkül mindegyiket kínos pontossággal aláírta, nem kegyelmezett senkinek.  Noha lett volna rá joga.

Ilyen volt akkor egy igazi szocdem lelkész. De hagyjuk most Szekerest.

Térjünk csak vissza Brusznyaira és Papp elvtársra. A forradalmi napokban Papp elvtárs, akinek sok vaj volt már akkor a fején, kérdéssel fordult a Forradalmi Tanács elnökéhez és félve tapogatózott: milyen sorsot szántak neki?(Tarkólövés, akasztás, kínzókamra meg effélék jártak az eszében.)

Brusznyai visszakérdezett:

„van-e valamilyen foglalkozása Pap úr?”

„Vegyésztechnikus voltam” – felelte szerényen Papp elvtárs.

„Hát akkor nincs itt semmi gond. Vegyésztechnikusként fog dolgozni, állást szerzünk  önnek és  senkinek nem engedjük meg, hogy felhánytorgassa magának a politikai múltjá! Megfelel így?”

„Meg.” – felelte röviden Pap elvtárs és elsomfordált. De belenyugodni nem tudott.

Amint az oroszok megérkeztek, sikerült   Brusznyait bíróság elé állítani és miután semmi elitélendőt  nem követett el, „csak” életfogytiglanra ítélték. Az ítélet hallatán Papp elvtárs felháborodott és taggyűlést hívott össze. A gyűlés tagjaival együtt levelet fogalmazott a belügyminiszterhez, amiben túl enyhének itélték meg Brusznyai életfogytig tartó  elzárását és egyöntetűen követelték pap elvtárs vezényletével Brusznyai Árpád, a veszprém megyeyi  Forradalmi Bizottság volt elnökének kötél általi kivégzését.

Papp elvtás kivánságát a Párt teljesítette.

Nem utolsó sorban Biszku Béla elvtárs szolgálatkészségének köszönhetően, akiről elmondhatjuk, hogy ő   „Az ép testben ép lélek” szlogen ékes példája, hiszen még kilencven évesen is serényen teniszezett övéi körében ott fenn, az eliték  hegyén még a 2010. esztendő után is.

Mert hát ilyen is van.

A történethez tartozik még,  hogy Papp János első titkár elvtárs lelkét 1989-ben már olyan súlyos bűnök nyomták, hogy nem tudott elképzelni magának egy újabb Brusznyai Árpádot, aki az újabb rendszerváltás alkalmából nagylelkűen ismét esélyt ad neki az életre. Előbb feleségét lőtte agyon, majd magával is végzett azzal a szolgálati revolverrel, amivel az igazán fontos embereket felszerelték a veres maffia veres  funkcionáriusai. Pontosan ilyen valószínűtlen alkalmakra, amikor netán véletlenül, de teljesen váratlanul felébred bennük valami önpusztító nyugtalanság.

Lelkiismeretről ugyanis kommunisták esetében nem beszélhetünk.

 (Forrásként használtam: Magyar Kossuth rádió.) Nemzeti nagyvizit.

 

Reklámok
A nagylelkű Brusznyai Árpád és az irgalmatlan Papp jános esete Veszprémben

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s