Ép testnek ép-e a lelke?

Mindenekelőtt keressünk ép  testeket. Meg fogunk lepődni, milyen kevés  ép egészséges testet lelünk magunk körül, de széles e világon is

Mintha az emberiség nagyobbik része karikatúraként élné világát És ezek még csak a külsőleg deformáltak, torzak és furcsák. Szó sincs róla, hogy csúnyák lennének, csak éppen nem azt formázzák,  amilyenről mi azt hisszük, hogy Isten a Teremtésben megálmodta őket.  

A bévül torzak mennyiségére még csak becslésünk sem lehet. Köteteket lehetne megtölteni belgyógyászati betegségek leírásával és akkor még nem is számoltuk az úgynevezett kisklinikumokat,  amik betegeinek elváltozásai ugyancsak könyvtárnyi irodalommal bővülnek évről évre.

Ép testek?  Ó, Istenem! Még az olimpiai stadionok versenypályáin is ritka tüneményként gyönyörködünk bennük.

 2.

Még ennél is nagyobb gondot okoz az ép lélek vagy ép szellem fogalmának meghatározása  és létezésének igazolása. Még ha éjt nappallá téve is kutatunk és keresünk utánuk szakadatlan.

Paulinyi tanár úr, egykori alma materem   tornamestere A Petőfi gimnázium  tornatermi  koronázatlan királyaként  Lisieuxi Kis Szent Terézt még a kispadról is  kizavarta volna, mint a csenevészek csenevészét. Loyolai Szent Ignácot talán hagyta volna végigülni megvetendő felmentettként a tornatermen belül, tekintettel törött lábára, de emberszámba aligha vette volna. Rohadt felmentettként nézett volna rá azzal a szánalommal vegyes megvető tekintetével.  Amivel énrám is gyakran nézett, amint ott látott ülni a felmentettek népes seregében  a tornaterem legmegvetettebb oldalában.

Vajon tudott-e Paulinyi tanár úr Kis Szent Terézről vagy Ignácról, a jezsuitáról?  Gyanítom, legtöbb tanártársánál jóval többet. Egy időnként elejtett szava elárulta, hogy tud  a XX . századi olasz béna látnokról, Valtorta Máriáról és Galgóczi Erzsébetről,  aki  1919-ben a román tűzérség által szétbombázott egyik szolnoki templomból mentette ki a szent eucharistiát és aki ugyancsak nem tartozott az ép testűek kiváltságos csoportjához De még így is átúszta a megáradt Zagyvát a szentelt  ostyákkal teli kehellyel, miközben a román megszállók záporozták rá a vashídról a puskalövéseket. Paulinyi nemcsak a kötélmászást  vagy a svédasztal átugrását volt képes tisztelni Ha megéri, áldozott volna egy órát a Passióra is Mel Gibson,  a sportember és Jézus Krisztus, az élő Isten tiszteletére. .

Paulinyi tanár úrHitt a csodákban. Tudta, hogy előfordulnak fogyatékosok szent lélekkel eltelítve Ritkán, elvétve, de előfordulhatnak nyomorékok oly isteni adományokkal, amit ép testűek sosem birtokolhatnak

De pontosan tudta azt is , hogy mi az ő feladata: növendék gyerekekből ép testű és éplelkű ifjakat nevelni.

Amikor a Petőfi gimnázium  öltözőjének bűzét és a tornaterem suvikszszagát érzem orromban, magam előtt látom Paulinyi tanár úr lelkes, ám leírhatatlan arcát és mindmáig szégyellem, hogy a felmentettek kispadján kuksoltam az ő ellenállhatatlan ereje  ellenében.

Reklámok
Ép testnek ép-e a lelke?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s