A Britek kilovagolnak

Hitelesnek mondott statisztikusok állítják, hogy történelme folyamán a Brit Birodalom a Föld országainak több mint kilencven százalékát hatalma alá hajtotta vagy egyszerűen csak megtámadta és lerohanta elpusztítva az illető ország lakosságának nagyobbik  részét és anyagi javait pedig elrabolta.

Elkeserítő és szégyellnivaló történelmi múlt ez, mi tagadás. Különösen véres volt a XX. Század a hanyatló birodalom történetében. Azóta, hogy a  britek 1914 augusztusában hadat üzentek a császári Németországnak, egyetlen nap sem múlt el anélkül, hogy valahol, valamely brit harci alakulat ne keveredett volna tűzharcba a világ valamely más országában idegen csapatokkal. Némelykor egyszerre több helyen is.

Ami mégis derűlátásra ad okot, az a jövő évre szóló prognózis. Száz esztendő után 2015 lesz az első olyan békeév, amikor a britek sehol sem fognak  harcot kezdeményezni. Sem Irakban, sem Afganisztánban, sem Pakisztánban.  De még Szevasztopolnál sem!

Egy szó mint száz: sehol.

A britek 2015-öt a béke évének szánják.

Roppant tiszteletreméltó szándék és ezernyi gondolatot kavar fel az emberben. Eszembe jut Hajnóczy Péter magyar írónk, aki még ma is élhetne, ha nem öli meg az alkohol.  Azt a reménységét, hogy legalább egy évig sikeresen ellenáll az alkohol csábításának, „A Halál kilovagolt Perzsiából”  című regényében fogalmazta meg mesterien. De az egy év nem jöttössze neki.

Péternek tehát nem sikerült, Isten bocsássa meg neki!

A britek, remélem, több sikerrel járnak.

Reklámok
A Britek kilovagolnak

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s