Két lélekemelő történet

Szent Anasztáziusz remete történetét a minap a Mária rádióban mondták el.

A szent embert meglátogatta egy fiatal szerzetes. Elbeszélgetett vele, majd szállást adott neki és megvendégelte. A szerzetes másnap elköszönt és Anasztáziusz csak később vette észre, hogy híresen szép evangéliuma, ez a díszesen kötött, gyöngyökkel kirakott könyv eltűnt a polcról. Vendége lopta el.

A szerzetes elvitte a könyvet egy antikváriushoz. Az antikvárius kis türelmet kért, jöjjön vissza egy nap múlva. Másnap aztán elmondta a fiatal szerzetesnek, hogy szakértőhöz vitte az evangéliumot, hogy az segítsen az értékbecslésben. Anasztáziusz remetével nézette meg és a remete dícsérte, nagyon szép könyv, akár kétszáz drachmát is adhat érte nyugodtan.

 

A fiatal szerzetes meghökkent. Mást nem mondott a remete?

Megdöbbentette, hogy Anasztáziusz, noha nyilván felismerte ellopott evangéliumát, nem árulta el őt.

A szerzetes ezután visszament Anasztáziuszhoz. Térdre borult előtte, visszaadta a könyvet és sírva kérte a bocsánatát. Anasztáziusz   megbocsátott neki, de nem fogadta el a visszahozott könyvet. Szelíd erőszakkal odaajándékozta azt a fiatal szerzetesnek. A szerzetes pedig ezután egész életére Anasztáziusz remete hűséges tanítványává lett.

Hasonló történik meg a szökevény fegyenc Jean Valjeannal a Victor Hugo írta „Nyomorultak”-ban. A szökött fegyenc menedéket és élelmet kap egy falusi plébánostól, akit aztán távoztában meglop. Elviszi az ezüst gyertyatartókat és amikor elfogják, ezek a bűnjelek az életét is veszélyeztetik. Amikor azonban szembesítik a károsulttal, a plébános vallomása kisegíti szorult helyzetéből, a pap ugyanis azt állítja, hogy a gyertyatartókat ő ajándékozta Jean Valjeannak.

És ez a jelenet lesz a nyomorult Jean Valjean életének nagy fordulópontja.

A bosszú, a megtorlás, a büntetés, elrettentés és terror korában e két szelíden és nemesítő szándékkal megbocsátó emberre már csupán gondolni is lélekemelő. Akár valóságos, akár képzeletszülte alakok is legyenek.

Reklámok
Két lélekemelő történet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s