Fejfák a hírtemetőben

imgres

A hírek lomhán lődörögnek az évkörben és nincs az a gondos szerkesztő, aki képes lenne közöttük az ok-okozati sorrendet megteremteni. A hírek bizony rendetlen lények és hiába kiséreljük meg őket sorrendbe állítani.

Nem engedelmeskednek.

Egyszerűen csak kizuhannak elénk a kommunikációs térből. Egy darabig tollászkodnak a szemünk előtt aztán eltűnnek a hírtemetőben vagy nagyobb tétel esetén a hírek tömegsírjában.
Apropó: sírok és tömegsírok.
Tavaly óta őrzök Egy hírt a nyugdíjba vonult zsidó tábornokról, aki akkkor töltötte be századik életévét. A tel avivi Katonai Rádióban idézte fel emlékeit Izrael megalapítása idejéből. Mint mondta, a zsidó hadsereg 1948-ban arab falvak százait rombolta földig, lakóikat pedig elűzte annak érdekében, hogy megszülethessen szülőföldjükön a zsidó állam. Elárulta azt is, hogy a legcsekélyebb lelkifurdalása sincs a palesztinai őslakók lemészárlása vagy elűzése miatt.

Az ő lelkiismerete patyolattiszta.

A 2013-ban még százéves Jicák Pondak szakaszparancsnokként vette ki részét a palesztinok terrorizálásából. Mint az említett rádióinterjúból kiderült, az agg katona nyugodtan alszik, mert úgy gondolja, ha annak idején nem ölnek meg és űznek el otthonaikból több százezer arabot, akkor Izraelben legalább egymillióval többen lennének arabok, mint amennyien most vannak. A hazájában hősként tisztelt aggastyán őszintén bevallotta azt is, hogy a parancsnoksága alatt az emberei nagy lelkesedéssel romboltak learab falvakat, mecseteket, iskolákat.
Mint meggyőződéssel mondta mikrofonba: azt tették, amit tenniük kellett!

Pondak tábornok úr az interjúban arról azonban hallgatott, hogy a hajdani bajtársi találkozókon szót ejtenek az arabok elleni háborúkban végrehajtott különleges feladatokról is. Történetek hangzanak el a harcok során eltűnt palesztin polgári lakosság ezreinek végleges eltüntetéséről Jaffában, Haifában és egyebütt. Továbbá a kínzásokról, a sokszorosan és tömegesen elkövetett nemi erőszakról. Mert még a világ legdemokratikusabb győzteseinek lelkiismeretét is terhelik  bűnök.

A legszűkebb bajtársi körökben beszélnek a tömegsírokról is, amikbe belelövöldözték feleslegesnek itélt foglyaikat a Negev sivatagban, a Sinai félszigeten vagy Gázában. Hiába no, az áhított győzelem érdekében bűnöket is elkövettek. Bocsánatos bűnöket és halálos bűnöket, számolatlanul. A győzelemért.
Győzni és diadalünnnepet ülni ugyanis csodálatos érzés.
Ám a győzelem nem jár együtt a bűnök bocsánatával. Fordítva igaz ez is: a bűnbocsánat kérése és elnyerése a legnagyobb emberi diadal! Ami a lelkiismeret megtisztulását is eredményezi.
Hogy a bocsánatkérés helyett mivel tisztította hófehérre lelkiismeretét a tábornok úr, azt nem tudjuk. Bűntudata ugyanis nincs. Az egykori és mai áldozatok megkövetése útján tehát biztosan nem jutott hozzá. Őt kérdezni is nehéz lenne. A távolság és az életkor miatt ez nehézségekbe ütközne. Talán az idén már nem is él és titkát magával vitte a sírba.

2.

Ami mégis személye köré fonja gondolatainkat, az a napjainkban ünneplendő 101. születésnapja tájékán lezajlott vatikánvárosi nagy esemény. Történt pedig, hogy egy vatikáni imadélutánon a szintén aggastyán Peresz, Izrael elnöke és Habbasz, a megszállt palesztinok vezetője a vendéglátó Ferenc pápával együtt imádkoztak a Teremtőhöz a hódítók és a meghódoltak közötti béke megteremtéséért. Egy zsidó, egy moszlim és egy keresztény notabilitás fohásza szállt az ég felé. A világ és a több részre szakított Palesztina népeinek örömére, ámulatára és reménységére.
A sötétség erői azonban azonnal intézkedtek. A megszállt arab Ciszjordániában elraboltak három ifjú zsidó jesiva-növendéket és megölték őket. Az izraeli bosszúhadjáratban letartóztattak több száz arabot és megöltek kilenc palesztint, közöttük gyerekeket. Mintha ezzel az eseménysorral kívánták volna semmissé tenni a kilencvenéves Peresz elnök utolsó nagylelkű gesztusát, amit a remélt béke érdekében megtett a római Vatikán kertjében.

A ciszjordániai telepes Jesiva-növendékek elrablása keltette izraeli hisztéria és a meggyilkolásukat követő felháborodás ezt a békefolyamatot irányította vakvágányra. Politikai irányultságuk szerint teszik felelőssé némelyek a zsidó titkosszolgálatokat. Mások meg az arab szélsőségeseket hibáztatják. Minden esetre elgondolkodtatóak az idős tábornok tavalyi tavalyi rádiónyilatkozatának a végén, amikkel emlékeztetett rá, hogy izraeli katonákkal találkozva mindig elmondta: a zsidó állam ugyanolyan veszélyekkel néz szembe napjainkban, mint amilyenekkel 1948-as megalakulásakor is szembesülnie kellett. És ha a zsidók nem harcolnak ugyanúgy, ahogyan annak idején, akkor az ország súlyos veszélybe kerülhet.

A veterán szerint a háború egyesíti a zsidókat, viszont a harcok lezárulásával pártokat alapítanak, és megosztottá válnak. Netán még béketárgyalásra is hajlamosakká válnak a keresztény és moszlim ősellenséggel. Vannak olyan zsidók is, akik nem képesek felfogni, hogy a modern Izrael állam fennmaradásának létfeltétele a permanens háború.
És természetesen a háború üzemanyaga a határtalan gyűlölet és a fékezhetetlen bosszúvágy. Aminek legfrissebb híre a következő: Arab tizenéves holttestére bukkantak Jeruzsálem erdős részén. A rendőrség nem tartja kizártnak, hogy az áldozatot Kelet-Jeruzsálemből rabolhatták el bosszúból a három izraeli telepesért, akiket június közepén raboltak el és öltek meg – közölte az izraeli katonai rádió.

Szegény, szegény Ferenc pápa. Ő még reménykedve sétálgat vatikáni kertjében az elhalt békekezdeményezések emlékére ültetett, fejfáknak is beillő olajfák között.
Dum spiro, spero: Amíg élek, remélek!” –volt Prohászka püspök jelmondata is.
Napjaink szelleméhez igazítva: Reménykedjünk abban, hogy a remény egyelőre még polkorrekt fogalom!

Reklámok
Fejfák a hírtemetőben

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s