Több fényt! – A szabados piac

A rosszemlékű felvilágosodás miatt is boldogtalan 18. század egyik legmagasabb intellektusú alakja volt a skót Adam Smith, akinek kortársai, Woltaire vagy Diderot még arra sem volt érdemes, hogy a saruszíját megoldják. De még kortásnak is csak mint tetvek vagy poloskák inkarnációjára lehettek érdemesültek.

Adam Smith nem angol klasszikus közgazdász volt, miképpen nekünk a marxizmus-leninizmus esti egyetem tudományos szocializmus szakán tanították. Adam Smith egy skót vámtisztviselő fiaként lett tehetsége révén az Edinburgh Egyetem erkölcstan fprofesszora. Amely szakág oly messze fekszik a tudományos szocializmustól, mint Makó Jeruzsálemtől.

Híres mondása volt a professzornak a szabad piaccal kapcsolatban a „láthatatlan kéz” kifejezés, amit az elmúlt századokban úgy magyaráztak félre, ahogyan csak lehetett. Legutóbbi meghamisítói éppen azok a chicagói fiúk voltak, akiknek baráti köréhez tartozik a Clinton família Hillary asszonnyal és Lewinsky leányzóval együtt.

Adam Smith elképzelése roppant egyszerű és tisztességes volt. Úgy képzelte el a szabad piacot, hogy ott áruk és pénzek a tisztesség legszigorúbb szabályai szerint cserélnek gazdát. És a kereslet-kínálat annak rendje és módja szerint szabályozza az árakat. Lehetséges, hogy eszébe ötlött a tisztességtelen kereskedő figurája, de elhessegette magátóla gondolatot. A szabadpiac majd kiveti magából az ilyen alakokat – gondolhatta. Álmában sem jutott eszébe, hogy a szabadpiac éppenséggel a tisztességeseket veti ki magából és létrehozza azt a gazdasági mechanizmust, ami a jelenkor legsúlyosabb terheként nehezedik a világra. Különösen azok szegényebbik tömegeire.

Adam Smith hitt Istenben és abban is, hogy a gazdasági folyamatokat az Ő láthatatlan keze szabályozza minden ember javára és boldogulására.

S nehogy azt higgyük, hogy magányos prófétaként tevékenykedett. Miként elődje lehetett Társusi Pál és Keresztelő János, úgy útódja is van. A harmincas évek zseniális és szándékosan elfelejtett közgazdásza: Silvio Gesell. Aki feltalálta az uzsora nélküli gazdaságot, a kamat nélküli bankműveleteket és a profitmaximalizálás nélküli virágzó gazdaságot.

De róla majd legközelebb….

Reklámok
Több fényt! – A szabados piac

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s